Академик Миро Вуксановић: Дужни смо да учврстимо Андрићево дјело у српској култури

Александра Маџар
Академик Миро Вуксановић: Дужни смо да учврстимо Андрићево дјело у српској култури

Београд - Одавно се зна да дјело једног писца није на прави начин изучено ако није написана историја тог дјела, ако није штампан аутентичан текст, сравњен са рукописима и свим његовим издањима, с приложеним варијантама.

Из тих разлога и Задужбина "Иво Андрић" завршила је све неопходне припреме да може почети са објављивањем критичког издања Андрићевих сабраних дјела.

Управник библиотеке САНУ и предсједник управног одбора Задужбине академик Миро Вуксановић потврдио је да су тај дуго одгађани посао повјерила приређивачком тиму у којем су млади историчари књижевности.

- Истичемо њихову одважност. Усвојена су правила за рад и планирано је да у 2017. буде критички приређено пет књига приповедака што их је Андрић за живота објавио. Ако се то оствари, бићемо на успешном почетку великог посла. Андрићу смо дужни да тај посао што пре завршимо. Неопходно је рећи да је Филолошки факултет у Београду дигитализовао велику Андрићеву рукописну збирку и да предстоји доношење правилника о њеном коришћењу - истакао је Вуксановић.

Година у коју смо закорачили, важна је, додаје Вуксановић јер се у њој навршава 125 година од рођења Иве Андрића.

- Јубилеј је важан, јер је то права прилика да научним и осмишљеним начином учвршћујемо Андрићево дело у српском језику, српској књижевности и српској култури. Тако ћемо успешније радити да Андрићеве књиге редовно излазе код нас и у свету где су преведене на 49 језика - казао је он.

Двојбе, наглашава не може бити, Андрић је најпревођенији српски писац.

- То траје дуго и то није искључиво последица Нобелове награде. Има доста Нобеловаца који су готово заборављени. Андрића у светској књижевности одржава универзалност његових романа и приповедака. Задужбини је као носиоцу ауторских права то добро познато - објаснио је Вуксановић.

Годишњак "Свеске"

У Андрићевој јубиларној години Задужбина ће објавити и

свечани број свог годишњака "Свеске", који излази тридесетак година у цјелости посвећен Андрићевом животу и раду. САНУ већ припрема међународни научни скуп о Андрићу.

- Надамо се да ће установе културе у својим програмима појачати пажњу према Андрићевим књигама. Требало би да Иво Андрић у јубиларној години својим речима и мислима осветљава укупну српску културу нашег доба - сматра Миро Вуксановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана