87 година националног музеја Републике Српске: Дух античких времена за рођендан музеја

Александра Глишић
87 година националног музеја Републике Српске: Дух античких времена за рођендан музеја

Бањалука - Изложбом "Античка збирка Музеја Републике Српске" и Ревијом археолошког филма Музеј РС у Бањалуци прославио је 87. рођендан.

Поставку, која је званично отворена у уторак увече, приредила је виши кустос археолог Музеја РС Милка Ђукић, а ријеч је о изложби која представља културно-историјско насљеђе из периода римске владавине на простору БиХ.

- Већина ових предмета пронађена је приликом археолошких истраживања на Кастелу, Ханишту, на Грича-Пауши у Рамићима, у Главицама код Гламоча и у Јабланици код Дубице као случајни налаз - рекла је Ђукићева о поставци која обухвата фрагменте керамичких и стаклених предмета и рељефе који се налазе у фундусу Музеја РС.

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић истичући да ако желимо дјелује и стварамо у савременом добу, морамо добро схватати историјски контекст.

Директор Музеја РС Миладин Савић подсјећа да је прије 87 година, одлуком тадашњег бана Врбаске бановине Светислава Тисе Милосављевића, основан Музеј Врбаске бановине, који је касније мијењао називе и локације.

- Кроз овако дуг период Музеј РС је израстао у комплексан музеј који данас у свом фундусу чува преко сто хиљада предмета и како својом грађом, тако и манифестацијама које организује постао је прави храм културе - каже Савић.

Додаје да је Музеј РС има одличну сарадњу са готово свим музејима у региону, а започели су сарадњу и са институцијама у Русији.

Прво вече Ревије археолошког филма одржано је у уторак у Музеју РС, а до 1. октобра биће приказано 25 филмова.

Збирка

- У античкој збирци Музеја Републике Српске налазе се примјерци рељефа и камене пластике: миљоказ, фрагмент саркофага, поклопац урне, фрагмент дјечјег саркофага, скулптура надгробних лавова, фрагменти стеле и аре - каже Милка Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана