„Лажа и паралажа у новом руху Позоришта Приједор

Снежана Тасић
„Лажа и паралажа у новом руху Позоришта Приједор

Приједор - Ансамбл Позоришта Приједор 18. новембра ће премијерно извести представу „Лажа и паралажа" коју је по тексту чувеног Јована Стерије Поповића режирала Ђурђа Тешић из Београда

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош каже да ће ово бити четврта премијера у 65. сезони којом ће уједно бити обиљежена „Европска ноћ театра".

Редитељка Ђурђа Тешић истиче да је почела да сарађује са приједорским театром послије дугогодишње сарадње са Народним позориштем Републике Српске.

- Заједно смо желели да то буде комедија и одлучили смо се за класични комад „Лажа и паралажа" и то првенствено јер Стерија није игран у Приједору, него само једанпут и то „Покондирена тиква". Одлучили смо се за овог писца зато што је то био интелектуалац и човек који је допринео настанку Народног музеја, Народног позоришта и оснивач је Друштва српске словести, што је претеча Српске академије наука и уметности - рекла је Тешићева.

Подсјећа да се Стерија у својим комедијама бави моралним приступом друштву.

- Стерија је јако плодан писац за глумачку игру и мислим да смо успјели да направимо јако духовиту и маштовиту глумачку представу, а рад на њој је био веома успешан јер су глумци били јако надахнути за рад и игру - наглашава Тешићева.

Ово није први пут да она режира Стеријине комедије, јер је раније радила представу „Женидба и удадба".

У представи „Лажа и паралажа" играју Деан Батоз, Татјана Бињаш-Батоз, Злата Когелник, Синиша Вучићевић, Срђан Књегињић и Зорица Јојић.

Зоран Барош је најавио да ће ансамбл Позоришта Приједор до краја године репертоар обогатити и једном дјечијом представом.

  • Ријеч је о тексту „Чуда су ипак могућа" Мухидина Шарића и очекујемо да ће и ове године бројна дјеца доћи у позориште пред новогодишње и божићне празнике - казао је Барош.

Писац

Јован Стерија Поповић рођен је 1806. године, а студије у Пешти му омогућавају високо образовање, али и први контакт са позориштем, које му постаје и остаје једна од највећих љубави и преокупација. Ту пише и објављује прве пјесме, а затим и трагедије. По повратку у родни Вршац, као дипломирани правник, постаје професор латинског језика, а затим адвокат и наставља живу књижевну активност. Прва комедија „Лажа и паралажа" (1830) помогла му је да препозна у себи комедиографа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана