Густаво Дудамел, најмлађи диригент у историји новогодишњих бечких концерата: Послије овог наступа могу мирно да умрем

Приредила: Александра Маџар
Густаво Дудамел, најмлађи диригент у историји новогодишњих бечких концерата: Послије овог наступа могу мирно да умрем

Беч - Педесет милиона људи широм свијета, традиционално, у прво подне послије славља Нове године уз мале екране уживало је у раскошном концерту Бечке филхармоније, овај пут са додатном радозналошћу, јер је испред оркестра стајао 35-годишњи диригент из Венецуеле Густаво Дудамел, најмлађи диригент у 75 година дугој историји новогодишњих концерата.

Ова вијест обишла је свијет, јер је заиста велика част и понос стати са палицом на сцени у бечком Музикферајну, а то није крио ни Дудамел, који је послије изјавио да након дириговања овим догађајем може мирно да умре.

- Ово је за публику прави музички ужитак, али и слање порука наде, пријатељства и мира широм свијета. То што сам ја изабран за диригента овог великог концерта показатељ је генерацији младих умјетника да је све могуће - казао је он.

Диригент, чији су таленат препознали и велики зналци у овом послу Сајмон Ретл и Клаудио Абадо, са Бечком филхармонијом имао је 46 заједничких наступа, а у новогодишњи концерт унио је, како каже, мало јужноамеричког духа.

У релативно младој каријери освојио је многе значајне награде, а током 2015. године дириговао је у уводним и завршним нумерама познатог филмског композитора Џона Вилијамса, за званични саундтрек и филм "Рат звијезда - Епизода 8: Буђење силе". На Суперболу годину касније, Дудамел и Оркестар младих Лос Анђелес пратили су бенд "Колдплеј" и пјевали заједно са Крисом Мартином, Бијонсе и Бурном Марсом.

Публика у бечкој сали, али и милиони гледалаца у 90 земаља свијета, гдје се преноси концерт, уживали су у дјелима Јохана Штрауса оца и сина, Франца Лехара, Емила Валдтојфела, Франца фон Зупеа, Карла Цирера и Ота Николаја. Музичари су наступили у новој одјећи, коју су дизајнирали Вивијен Вествуд и Андреас Кронтхалер. Карте за наредну сезону могу се набавити у периоду од 2. јануара до 28. фебруара, а цијена се креће од 35 до 1.090 евра.

Први концерт

Први новогодишњи концерт одржан је 31. децембра 1939. године под диригентском палицом Клеменса Крауса. Наредни концерт је приређен 1. јануара 1941. године. У вријеме рата и диктатуре многи су овај концерт доживјели као "право бечко славље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана