Ugovori iza kulisa

Ugovori iza kulisa
Vedrana Kulaga
29.05.2018 11:25

Transparentnost javnih nabavki godinama važi za jednu od najslabijih karika u BiH, a svakog novog proljeća ili ljeta gledamo poprilično iste podatke o vrijednosti ugovora koji su zaključeni daleko od očiju javnosti i zakona.

Posljednji podaci su potvrdili da su ugovorni organi istim stazama koračali i lani, a koliko su na tom putu zaradili, i to na uštrb zakona i akata, samo oni znaju.

Sistem javnih nabavki, da li slučajno ili namjerno, obiluje rupama u aktima kojih je svjestan, i koje koristi, dobar dio onih koji plivaju u tim vodama.

Kroz postupke javnih nabavki godišnje “prođe” po nekoliko milijardi maraka, a BiH je odavno na samom dnu ljestvica po transparentnosti tih postupaka. Kako u okruženju, tako i u Evropi, ali i šire. To jasno pokazuje da su pojedinci veoma dobro organizovali usluge jedni drugima i ne pomišljaju da izađu iz tog, za njih, dobro plaćenog začaranog kruga.

Ukupna vrijednost “tajnih” ugovora je manja nego ranijih godina, ali zauzima i dalje oko deset odsto vrijednosti svih potpisanih dogovora o nabavkama. Time BiH ne može da se pohvali.

Jedan od većih problema u cijeloj ovoj priči je što je veliki dio ugovornih organa još izvan kontrole nadležne Agencije koja može samo da analizira ono što dobije na uvid, ali to nije sve, što daje samo djelimičnu sliku stanja na terenu.

Presjek govori da je korupcija uveliko pustila korjenje kada je riječ o javnim nabavkama, ali to što je korupcija pošast savremenog društva ne smije biti izgovor kojeg će da uzimaju zdravo za gotovo.

Novi zakon koji treba regulisati oblast javnih nabavki je u pripremi, ali ni od njega neće biti ništa ako ostane samo mrtvo slovo na papiru. Da do toga ne bi došlo svoj posao treba da rade kontrolni organi i da se kazne oni koji novac, mimo zakona i tako iza kulisa, zgrnu u svoje džepove, odnosno na bankovne račune.

Revizija finansijskih izvještaja institucija i ustanova na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji je nebrojeno puta pokazala da su mnogi ignorisali zakona i radili po svome, a sa druge strane zato nisu adekvatno kažnjeni. Tačnije, većina njih je prošla bez ikakvih posljedica i kazni.

BiH je već predugo sinonim za posljednja mjesta na brojnim ljestvicama, a tako će i ostati dok god ne bude odgovornosti za greške u koracima i pogrešno povučene poteze. Bilo da su plod neznanja ili bahatosti.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica