Novi zakon

Novi zakon
Dragana Orlović
07.05.2017 23:40

U Srpskoj konačno stupa na snagu novi Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a sa njim i nova pravila.

 

 

U osnovnim školama tvrde da su spremni za nove zakonske odredbe, međutim, da li će se i koliko svi ti propisi dosljedno primjenjivati ili će kao i mnogi drugi, nažalost, ostati samo mrtvo slovo na papiru, pokazaće vrijeme. Za sada nam preostaje da analiziramo koje to novine donosi i gdje imamo i zakonsku osnovu da budemo bolji. Ako nam je za to "bolje" već uporište u zakonu...

Tako će jedna od najvažnijih novina biti polaganje male mature, odnosno, završnog ispita nakon osnovnog obrazovanja.

Mala matura staviće na provjeru znanje svih osnovaca, koji će se morati usredsrediti na to da što bolje urade testove da bi se upisali željenu srednju školu. Uz te testove koji će se naći pred učenicima ovo će biti obiman i nimalo lagan posao i za sve nastavnike, ukoliko teže što kvalitetnijoj provjeri. Jer, ako ne mislimo svestrano i kvalitetno realizovati testiranje, čemu ga onda i raditi.

Novim zakonom pažljivo treba biti propisano vaspitanje i obrazovanje djece s posebnim vaspitno-obrazovnim potrebama po individualnim obrazovnim programima i angažovanje asistenta koji će raditi s njima. Poznato je da je inkluzija nedovoljno zastupljena i da je cijela planina problema na leđima roditelja i mališana sa poteškoćama u razvoju. Nadaćemo se da će ova oblast dobiti sasvim nove dimenzije sa novim zakonom, jer nijedno dijete ne zaslužuje da bude marginalizovano ili isključeno.

Novi zakon u osnovne škole donijeće i obavezno ocjenjivanje nastavnika i direktora, a predložena su i rješenja koja će doprinijeti tome da učenik bude aktivan u vaspitno-obrazovnom procesu, sa kojim rade osposobljeni nastavnici i stručni saradnici.

Prvi put trebalo bi da bude i definisan ishod osnovnog vaspitanja i obrazovanja, preciznije, šta učenik treba da zna, razumije i može obavljati na osnovu završenog učenja. Kraće rečeno, po predloženim odredbama može se očekivati kvalitetniji rad sa svim osnovcima, a posebno sa onim talentovanim mališanima, kojima se još ne poklanja dovoljno pažnje. Vrednovan će biti cjelokupan kvalitet vaspitno-obrazovnog rada, koji trenutno i nije na zavidnom nivou.

 

 

 

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica