Федералне опструкције

Федералне опструкције
Маријана Миљић
28.04.2018 11:41

Да у БиХ ништа не иде "ко по лоју" у више наврата су показале или овјериле скоро све институције.

Појединци жељни опструкција из мјесеца у мјесец блокирају рад институција и спречавају доношење важних рјешења која се на крају одржавају на стандард становништва и развој земље којој је то и те како потребно. 

Посљедњи у низу су представници Владе Федерације БиХ који не дозвољавају да се дијели прикупљени  новац од путарина. Спречавају распођелу прихода од путарине на начин који се примјењује још од 2009. године јер су у 2018. години незадовољни тим начином.

Због таквог њиховог понашања блокирано је, према посљедњим подацима Управе за индиректно опорезивање од почетка априла, 65 милиона марака, а тај број из дана у дан расте. Шта је у позадини свега ћуте и не објашњавају, али из свега се може закључити да сада желе више новца на штету Српске и Брчког.

Такво понашање институција у БиХ, у овом случају федералне Владе не изненађује. Становнике ове напаћене земље изненадило би једино да нека рјешења која иду у њихову корист и развој земље буду донесена из прве, без уцјена.

Вођењем такве политике представници институција и власти становништву шаље јасну поруку, а то је да их ни мало не интересује развој земље и са чиме се све грађани боре.

На компромис и разговор политичари у БиХ одавно су заборавили. Односно за тим ће посегнути и ујединити се само онда ако су у питању њихови интереси, односно дубљи џепови. Једино за таква законска рјешења, којима су регулисане њихове енормно плате и којекакве накнаде можемо очекивати да буду експресно донесени и усвојени.

Становницима ове земље такве њихову политике је преко главе. Више, бар не већину становника, не могу преварити.

Грађани су уморни од таквог понашања. Потребан им је посао, а никако блокаде. Међутим, с друге стране институцијама није доста блокада, јер годинама не престају са таквим бахатим понашањем, којим само тјерају становништво да напушта земљу. Докле ће тако, само они знају. Једно је јасно, ускоро не можемо очекивати да престану.

Колумне Коментар дана