Crne tačke

Crne tačke
Milijana Latinović
14.10.2017 21:43

Crne tačke na putevima u Republici Srpskoj godinama zadaju glavobolje vozačima. Na desetine života ugašeno je na drumovima smrti, a nadležni se nisu pomjerili dalje od nabrajanja opasnih mjesta i pisanja projekata.

Od početka godine snimili su stanje na terenu i utvrdili da na putevima u Srpskoj postoje 24 opasna mjesta, čak 15 više nego što ih je bilo u 2016. godini.

Na dvije lokacije postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, na još četiri postavljanje znakova upozorenja je u toku, a kada će početi konkretni radovi na sanaciji crnih tačaka, nije poznato. Možda bi sve ovo nama običnim smrtnicima bilo razumljivo da se ovakve stvari dešavaju prvi put.

Međutim, iz godine u godinu opasnost vreba na istim dionicama. Poznati su pravci i krivine koje spajaju opštine i gradove na kojima je najviše poginulih.

Kada sagledamo gdje smo danas, jasno je da je veoma malo urađeno da bi bili sačuvani životi onih koji putuju ovim drumovima. I dok se mi bavimo analizama i pisanjem dokumentacije nižu se crni dani na putevima. Odgovornost za crnu statistiku snose i vozači koji ne popuštaju papučicu gasa i kao na reli stazi divljaju oronulim putevima.

Tužno je što se ovim problemom ozbiljnije bavimo tek kada se drumovima prolomi krik onih koji su izgubili najmilije u saobraćajnoj nesreći.

Ove dionice puteva moraju biti bolje obezbijeđene, sa mnogo više saobraćajne signalizacije, koja će na svakom djeliću puta upozoravati vozače.

Krajnje je vrijeme da promijenimo metodologiju rada, jer je očigledno da greške ponavljamo iz godine u godinu. Uvijek iznova analiziramo i obilježavamo opasna mjesta, ali nikako da dođemo do onih konkretnih radova.

Po svemu sudeći, do kraja godine neće biti ni obilježene sve crne tačke, a kamoli sanirane, jer nas od ulaska u novo ljeto dijeli tek nešto više od dva mjeseca, a zima već uveliko kuca na vrat.

Crne tačke na kojima se iz godine u godinu gasi mladost, po ko zna koji put prekriće snijeg, a onda ćemo iduće godine sve ispočetka, od identifikacije opasnih mjesta na putevima do izrade dokumentacije.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica