Rajko Pavić osuđen na 20 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Rajko Pavić osuđen na 20 godina zatvora

BANjALUKA - Rajko Pavić (28) iz Banjaluke osuđen je juče u banjalučkom Osnovnom sudu na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog bjekstva iz Kazneno-popravnog zatvora Banjaluka.

Ova kazna je Paviću objedinjena sa ranijom osudom od 18 godina i šest mjeseci zbog više teških krivičnih djela, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 20 godina zatvora.

Ovu presudu izrekao je sudija David Tomić koji je rekao da će Paviću u kaznu biti uračunato dosadašnje vrijeme koje je proveo u zatvoru od maja 2009. godine, a kaznu izdržava u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

Presuda od tri i po godine zatvora Paviću je izrečena poslije priznanja krivice.

Sudija David Tomić kazao je da je Pavićevo priznanje uzeo kao olakšavajuću okolnost prilikom odmjeravanja kazne. Naglasio je da je kao otežavajuću okolnost uzeo to što je Pavić ranije osuđivan zbog brojnih krivičnih djela.

Pavić je juče rekao da se kaje zbog toga što je uradio i da nije imao namjeru nikoga da povrijedi prilikom bjekstva iz zatvora.

Prema optužnici koju zastupa okružni tužilac Snježana Petković, Pavić se tereti da je 24. avgusta prošle godine pokušao da pobjegne iz KPZ Banjaluka uz korišćenje oružja. U optužnici je navedeno da je on poslije razgovora sa vaspitačicom D. T. M., dok ga je vodio čuvar u KPZ Banjaluka M. J., izvadio pištolj marke "češka zbrojovka" i ispalio hitac u pod ispred policajca. Potom je, trčeći sa oružjem, policajcima Đ. D. i Đ. Z. koji su bili na vratima zatvora, naredio da otvore kapiju. Oni su mu otvorili vrata, ali su uspjeli da ga sustignu poslije 300 metara i savladaju.

Zbog ovog bjekstva vodi se istraga protiv nekoliko osuđenika koji se sumnjiče da su Paviću doturili oružje u zatvor i pomogli u bjekstvu.

Pavić iza sebe ima podeblji krivični dosije i nekoliko presuda. Njega je zagrebački Županijski sud 23. novembra prošle godine u odsutnosti nepravosnažno osudio na 15 godina zatvora zbog trostrukog pokušaja ubistva. Osuđen je što je u vrijeme dok je bio u bjekstvu iz trebinjskog zatvora, 2005. godine pred klubom "Fontana" u Zagrebu pucao u trojicu radnika obezbjeđenja i teško ih ranio. Okružni sud u Banjaluci je u maju 2006. godine osudio Pavića na 42 mjeseca zatvora zbog tri teška krivična djela. On je 14. januara 2006. godine, tokom proslave Pravoslavne nove godine, u kafe-baru "Voks" hicem iz pištolja u glavu ranio Nebojšu Rosića.

Pavić je prvo krivično djelo počinio još 2004. godine, kada je ranio Slavicu Knežević iz Bronzanog Majdana dok je čekala autobus na stajalištu u ulici Krajiških brigada u Banjaluci. Trčeći za automobilom "opel omega", čiji vozač je udario njegovog psa Bagzija, Pavić je ispalio šest hitaca, od kojih je jedan pogodio Kneževićevu u ruku.

Razbojništvo

Rajko Pavić je 2006. godine u bijeljinskom Okružnom sudu osuđen na 15 godina zatvora jer je 24. novembra 2004. zajedno sa Božom Cvjetinovićem i Eldinom Omeragićem opljačkao porodičnu kuću pekara Sretena Radića u Bratuncu. Tokom oružane pljačke ukrali su 28.000 maraka, ubili Božića i teško ranili njegovu suprugu Snježanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana