Iz sudnice: Svjedoči sudija iz Sanskog Mosta Adil Draganović

Goran Obradović
Iz sudnice: Svjedoči sudija iz Sanskog Mosta Adil Draganović

BANjA LUKA - Suđenje Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu biće nastavljeno ove sedmice davanjem iskaza nekadašnjeg sudije iz Sanskog Mosta Adila Draganovića.

Draganović je više mjeseci bio zatvoren u Stanici javne bezbjednosti Sanski Most i u logoru Manjača.

Stanišić i Župljanin optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata počinjene na teritoriji BiH 1992. godine.

Prema optužnici, Stanišić i Župljanin se terete prema individualnoj krivičnoj odgovornosti, uz obrazloženje da se odrednica "počinio", koja se često pojavljuje u optužnici, ne odnosi na to da je ijedan od njih dvojice nešto učinio lično, nego kao "dio udruženog zločinačkog poduhvata".

Mićo Stanišić je od 1991. godine bio ministar bez portfelja, a imenovala ga je Skupština srpskog naroda. Od aprila 1992. bio je ministar tada tek osnovanog Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te je u toj funkciji bio i član Vlade.
Stojan Župljanin je od 1991. godine bio šef Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci te od maja do jula 1992. član Kriznog štaba Srpske autonomne oblasti Krajina, da bi 1994. bio postavljen na mjesto savjetnika za unutrašnje poslove predsjednika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana