Срушио се авион у Залужанима: Погинули пилот, инструктор и три младића ФОТО/VIDEO

Горан Обрадовић
Срушио се авион у Залужанима: Погинули пилот, инструктор и три младића ФОТО/VIDEO

Бањалука - У паду спортског авиона "Цесна" Падобранског клуба "Бањалука" у Залужанима на стази за аутомобилске трке погинули су инструктор и рекордер по броју скокова у Српској Немања Гороња (32) и Aлен Црналић (23) који је управљао авионом, Стефан Карановић (24) који је радио као инструктор Падобранског клуба Бањалука и осамнаестогодишњаци Никола Стевић и Срђан Косић.

Осамнаестогодишњацима је ово требало да буде први скок, јавља новинар "Гласа Српске" који се налази на лицу мјеста.

Несрећа се догодила у 14 часова, а авион је пао само неколико минута након полијетања.

Према незваничним информацијама, узрок несреће је квар на мотору.

Како јавља новинар "Гласа Српске", oчевици су примијетили да авион не функционише добро, послије чега је пао на стазу за аутомобилске трке, односно на кривину  "лакат".

- Видјели смо авион кад је полетио, направио је круг или два у ваздуху послије чега је почео да трза и пада - рекао је један од свједока ове стравичне несреће.

Када је пао авион чланови породице који су били присутни цијело вријеме одмах су  притрчали до мјеста несреће и покушавали на све начине да угасе пламен који је горио на авиону.

Том приликом неколико пријатеља и чланова породице повријеђени су приликом гашења али нису могли никако да помогну због великог пламена и врућине.

Они причају да је донесено најмање седам-осам апарата за гашење пожара али да ниједан није био у функцији.

Један од свједока је навео да се настрадалима можда и могло помоћи да су апарати за гашење функционисали.

На мјесту пада пронађено је једно тијело, док су у авиону остала четири тијела.

Један од младића који је имао кацигу покушао је да приђе једном од унесрећених и да га извуче из ватрене стихије али није успио.

Овај страшан призор посматрали су родитељи и пријатељи настрадалих који су са нестрпљењем очекивали да виде њихов први самостални скок и младићи који недјељом возе мото-трке.

На лице мјеста стигли су ватрогасци, екипе Хитне помоћи као и родитељи настрадалих.

Према незваничним информацијама, авион "Цесна" купљен је прије годину или двије и био је исправан.

Пријатељи настрадалих тврде да су обука као и припреме за падобрански скок трајали веома дуго.

На мјесту несреће налазе се министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо, директор полиције РС Гојко Васић, начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић и начелник из ЦЈБ Бањалука Недељко Лубура.

- Веома је битно утврдити тачан узрок ове несреће у којој је живот изгубило пет особа, како се овакве несреће не би дешавале убудуће. Колико се сјећам, оваква несрећа у Бањалуци се посљедњи пут догодила 1974. године – рекао је министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

На лице мјеста стигла је и дежурни окружни тужилац Хана Врањешевић која је потврдила да је у несрећи погинуло пет особа.

- Увиђај још увијек траје, а више информација о узроку несреће имаћемо када увиђај буде завршен - рекла је она.

Током увиђаја чекао се долазак ваздухопловних техничара из Сарајева који су требали да обаве увиђај да би се тачно знало зашто је мотор престао да ради.

На мјесто несреће у поподневним часовима стигао је и директор Завода за судску медицину РС Жељко Каран.

Током цијелог дана на мјесту несреће је стигао велики број пријатеља и родбине настрадалих младића који су били у видном шоку и нису могли вјеровати шта се догодило.

На стази Залужана гдје се догодила несрећа вожене су мотоциклистиче трке и само  пола сата прије ове несреће један мотоциклиста је пао тачно на мјесту гдје је пао касније и авион.

Чланови падобранског клуба, чланови породице и пријатељи настрадалих очекују да ће у понедјељак бити проглашен дан жалости због прерано изгубљених пет младих живота.

Пријатељи од Немање Гороње истичу да је трагедија још и већа јер је прије само десет дана добио сина.

У Ватрогасној бригади РС су рекли да су на мјесто ове стравичне несреће послали два возила и девет ватрогасаца који су, како су навели, затекли праву буктињу.

- Све је било у пламену, и авион и лица у њему. Ватрена стихија је била свуда - истакли су у Ватрогасној бригади РС.

Портпарол Дома здравља Бањалука Душица Станковић изјавила је да је екипа Хитне помоћи отишла на мјесто несреће.

- Једног од унесрећених љекари су покушали да реанимирају али нису успјели, док остала четворица нису давала никакве знаке живота – истакла је она.

Падобрански савез РС ће у понедјељак одржати ванредну сједницу на којој ће бити ријечи о стравичној несрећи.

Ванредна сједница Скупштине Града

Предсједник Скупштине Града Слободан Гаврановић, заказао је у 14 часова пету ванредну сједницу Скупштине Града Бањалука, поводом трагично настрадалих чланова  Падобранског клуба „Бањалука” у авионској несрећи која се десила јуче у Залужанима.

Сједница ће бити одржана у сали Скупштине Града 33.

Предсједник Додик упутио саучешће

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је саучешће породицама трагично настрадалог пилота и падобранаца у данашњој несрећи у Залужанима, код Бањалуке.

- Губитак пет младих живота ненадокнадив је,не само за њихове породице већ и за цијелу Републику Српску.Као предсједник Републике и у своје лично име изражавам најдубље саучешће породицама трагично настрадалих младића - наводи се у телеграму саучешћа,саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић упутио је у своје лично име и у име Владе изразе најдубљег саучешћа породицама страдалих у данашњој авионској несрећи код Бањалуке.

- Са великом тугом сам примио вијест о трагичној несрећи која се догодила данас приликом пада спортског авиона у Залужанима у којој је живот изгубило пет младих особа - навео је Џомбић у телеграму.

Он је истакао да је ово страшна трагедија јер су угашени животи младића и спортиста пред којима је био живот.

Саучешће је упутила и министар породице, омладине и спорта РС Нада Тешановић.

- Не постоје ријечи које би утјешиле породице, њима је у овом тренутку најтеже. Сви смо потресени овом трагедијом која се не памти у падобранском спорту - истакла је Тешановићева.

Она је рекла да је трагично што је пет младих изгубило живот, те изразила увјерење да ће узрок ове несреће бити откривен, да се никада више не би догодила оваква трагедија, саопштено је из Министарства породице, омладине и спорта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана