Tužilac i policajac kriju istinu o Savinoj smrti

Nebojša Tomašević
Tužilac i policajac kriju istinu o Savinoj smrti

SARAJEVO - Porodica Save Petričevića (28) iz Mokrog kod Pala, koji je preminuo u sarajevskoj bolnici "Koševo" od povreda koje mu je nanijela sarajevska policija, podnijela je krivične prijave protiv tužioca Tužilaštva BiH Džermina Pašalića i inspektora u MUP-u Kantona Sarajevo Milana Božića.

Sestra nastradalog mladića Borjana Petričević kaže da su prijave podnijeli zbog zataškavanja greške policije i neadekvatnog liječenja.

- Policija je nezakonito pucala i koristila nedozvoljenu municiju. Brat je pogođen rasprskavajućim metkom kalibra 12 milimetara. Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu nisu mu pružili adekvatno liječenje, niti je na vrijeme operisan. Ranjen je i uhapšen 4. avgusta, a u bolnicu je prebačen tek dan kasnije. Osim toga, nisu nam dali uvid u obdukcioni nalaz i druga medicinska dokumenta. Savu nismo mogli vidjeti nekoliko dana iako nije bio zvanično uhapšen. Potvrda o hapšenju izdata je tek 18. avgusta - kazala je Borjana Petričević.

Dodala je da se njihov advokat Bojan Veselinović obraćao Tužilaštvu BiH da im bude dostavljena medicinska dokumentacija i obdukcioni nalaz, ali im to nije odobreno.

Prema njenim riječima, nisu tačne priče da su Savo i njegovi saučesnici prilikom krađe vozila pucali na policiju. Istakla je da se to može zaključiti i po policijskom izvještaju.

Savo Petričević ranjen je 4. avgusta oko 20.45 časova kada su on, Bojan Čava Košarac i Njegoslav Milinković u Sarajevu pokušali da ukradu BMW X5, vlasništvo Damira J.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona je tada saopšteno da je trojka kada je vidjela patrolu pokušala da pobjegne i da je otvorila vatru na policiju. Kako je tada saopšteno, policija je uzvratila i ranila Petričevića. Međutim, ova priča se razlikuje od zapisnika o uviđaju. Prema tom dokumentu, kradljivci vozila nisu pucali. U izvještaju se navodi da su lopovi kada su vidjeli policajce koji su im prepriječili put utrčali u BMW X3 i krenuli da bježe.

- Udarili su dva policijska vozila, u saobraćajni znak i na kraju u betonski zid. Policajci su kod vozača uočili pištolj čija je cijev bila usmjerena u njihovom pravcu. S obzirom na to da su se lopovi oglušili o naredbe da stanu, policijski službenici su upotrijebili oružje s ciljem lične zaštite i bezbjednosti građana i sprečavanja bjekstva - navedeno je, između ostalog, u zvaničnom policijskom izvještaju.

U MUP-u Kantona Sarajevo juče nismo dobili odgovore na pitanja šta se zaista desilo u ovom slučaju, niti su željeli da komentarišu prijavu protiv inspektora Božića. Ni u Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu prijavu protiv tužioca Pašalića, ali su istakli da navodi porodice Petričevića nisu tačni.

- Porodica Petričević nije se nikada javila postupajućem tužiocu i tražila uvid u nalaze obdukcije. Tužilaštvo BiH u okviru opsežne istrage u predmetu protiv auto-mafije sprovodi više vještačenja koja se, između ostalog, odnose i na ovaj događaj - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neadekvatno liječenje

Borjana Petričević smatra da je njen brat Savo neadekvatno liječen u Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo na Klinici za ortopediju iako je trebalo da bude na intenzivnoj njezi.

- Nakon operacije, koja je trajala šest sati, samo je 15 minuta bio na Odjeljenju intenzivne njege. Policajac je Savu prevezao sa neurohirurgije do ortopedije. Pored silnih bolova i njegovog zapomaganja, nisu dozvolili da ostane na intenzivnoj njezi. Savi je tokom noći 21. avgusta pozlilo, a tek je ujutro prebačen na intenzivnu njegu kada je i umro - kazala je Petričevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana