Šrafciger razotkrio “provalnika sa diplomom”

Nebojša Tomašević
Šrafciger razotkrio “provalnika sa diplomom”

Banjaluka - Dio odlomljenog šrafcigera koji je pronađen na mjestu provale u Banjaluci samo je jedan od predmeta koji je razotkrio Nikolu Nešića (30), bezbjednjaka iz Beograda u Srbiji koji je optužen da je počinio četiri krađe u Banjaluci, u kojima je ukrao blizu 100.000 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Saznajemo da je u ovom slučaju vještak mašinske struke utvrdio da polomljeni dio šrafcigera pronađen na mjestu pljačke u jednoj od obrazovnih ustanova odgovara šrafcigeru koji je pronađen kod Nešića. Osim toga, DNK analizom je utvrđeno da neki tragovi s mjesta krađa odgovaraju optuženom. Izvor blizak pravosuđu je pojasnio da je i vještačenjem ključeva pronađenih kod Nešića utvrđeno da je njima vjerovatno otključan sef Hrišćanske adventističke crkve u Banjaluci, iz koje je ukradeno u raznim apoenima oko 90.000 KM.

Suđenje ovom “provalniku sa diplomom”, koji ima završen fakultet za bjezbjednost, počeće u banjalučkom Okružnom sudu 22. januara, kada će tužilaštvo saslušati svoje svjedoke. Odlučeno  je ovo juče na statusnoj konferenciji u ovom predmetu, a vijeću koje će suditi Nešiću presjedavaće sudija Snježana Kudrić. Banjalučko Okružno tužilaštvo Nešića tereti da je od 22. jula do 2. avgusta provalio u Ekonomsku i Tehnološku školu u Banjaluci, prostorije N. P. i Hrišćansku adventističku crkvu, koju je opljačkao u noći između 1. i 2. februara. Ovu crkvu je opljačkao tako što je razvalio prozor, ušao unutra, a zatim obio vrata stana blagajnika crkve, gdje je našao ključ sefa. Nakon toga je iz kancelarije crkve uzeo drugi ključ sefa, koji je zatim otključao i pokupio iz njega sav novac. 

U prostorije Tehnološke škole ušao je kroz mali prozor veličine svega 75 sa 80 centimetara, koji je razvalio pomoću šrafcigera, ukrao računar i pričinio štetu od 400 KM. Prema optužnici, Ekonomsku školu opelješio je u noći između  30. i 31. jula, a u kancelarije je ušao preko oluka, pomoću kojeg se popeo na prvi sprat.

U prostorije preduzeća N. P. u banjalučkoj ulici Kralja Alfonsa XIII ušao je preko krova okolnih zgrada i ukrao snimač video-nadzora i 450 maraka, a šteta je procijenjena na oko 2.000 KM. Nešić je uhapšen u akciji banjalučke policije “Snimač” 9. avgusta na sarajevskom aerodromu i tako spriječen u namjeri da ode u Egipat. Prema nezvaničnim informacijama,  on je dan prije hapšenja saznao da ga policija traži, pa je htio da pobjegne. Nešić je dva puta zbog krađa osuđivan na zatvorske kazne.

Svjedoci

Banjalučko Okružno tužilaštvo u procesu protiv Nikole Nešića planira da sasluša 10 svjedoka, četiri vještaka i izvede 75 materijalnih dokaza.

Tužilac Saša Labotić u banjalučkom Okružnom sudu kazao je da će dokaze moći da izvede za tri ročišta.

Nešićev advokat Simo Tošić najavio je saslušanje optuženog i rekao da će imati određeni broj dokaza koje će predložiti nakon što tužilaštvo izvede svoje dokaze. Za to će mu, vjeruje, trebati dva ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana