Rajko Ćuk iz Ugaraca kod Trebinja nastradao paleći korov

N. Tomašević, R. Mijanović
Rajko Ćuk iz Ugaraca kod Trebinja nastradao paleći korov

Trebinje - Rajko Ćuk (76) iz sela Ugarci kod Trebinja ugušio se u dimu dok je palio korov na svojoj njivi.

Njega su mrtvog pronašle komšije u petak oko 20 časova, nakon čega su odmah pozvale Hitnu pomoć, ali spasa mu nije bilo, saopšteno je iz CJB Trebinje.

U Službi hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje naveli su da je starac preminuo zbog gušenja dimom te da je riječ o zadesnoj smrti.

Komšije nastradalog Ćuka su ispričale da on nije imao običaj da pali korov, zbog čega sumnjaju da je možda požar izbio sam i da je on pokušao da ga ugasi.

- Možemo samo nagađati šta se stvarno desilo. Pronašli smo ga u blizini štale gdje je držao stoku. Vjerovatno je pokušao da je spasi, pa je sam gasio požar. Niko, nažalost, nije vidio šta se dešavalo - ispričao je jedan od komšija nastradalog starca, koji nije želio mu se pominje ime.

On je dodao da su mještani Ugaraca potragu za Ćukom počeli kada su uvidjeli da ga nekoliko časova nema kod kuće, a nije se javljao na telefon.

- Ćuk je bio vrijedan i miran čovjek koga su sve komšije cijenile i poštovale. Nikada se nije ženio, tako da nema gotovo nikoga. Braća i sestre su mu ranije pomrli. Od rodbine ima samo bratiće, koji žive u Beogradu i koji su došli da ga sahrane. Teško je živio, a posljednjih nekoliko mjeseci primao je socijalnu pomoć i od toga preživljavao. Svima nam ga je jako žao - kazao je ovaj mještanin Ugaraca.

Ćuk je juče sahranjen na lokalnom groblju uz prisustvo rodbine i brojnih komšija.

Ovo je drugi slučaj stradanja u požarima prilikom paljenja korova ove godine. Krajem aprila u vatrenoj stihiji na njivi je nastradao Milan Simić (61) dok je palio korov u mjestu Zelinje. Njega je dok je uređivao i čistio svoj posjed vatrena stihija okružila i on se ugušio. Oko mjesta gdje on pronađen sve je izgorjelo, ali on nije.

Požari žrtve

U požarima na području Republike Srpske tokom 2014. i u prva dva mjeseca 2015. godine poginulo je 10 osoba. Od tog broja tri osobe su umrle u požarima koji su izbili dok su krčili njive. Prve žrtve požara u RS ove godine zabilježene su u februaru. U vatrenoj stihiji 14. februara život je izgubio Zoran Blagojević iz Prnjavora, a dva dana kasnije Anđa Bogdanić iz Maslovara kod Kotor Varoša.

U MUP-u RS su istakli da su glavni uzroci tragičnih stradanja u požarima, naročito na otvorenom, uglavnom nepažnja i nekontrolisano paljenje vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana