Prvo krivili pa branili dilere

Nebojša Tomašević
Prvo krivili pa branili dilere

Banjaluka - Priča da su ih policajci tukli i maltretirali, pa su zbog toga izjavljivali da su od optuženih kupovali drogu, osmoricu svjedoka u predmetu “Petrićevac” mogla bi da odvede na optuženičku klupu.

Zbog takvih izjava koje su iznosili u banjalučkom Okružnom sudu Policijska uprava Banjaluka protiv njih je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu kojim ih tereti za davanje lažnog iskaza.

- Osumnjičeni su u krivičnom postupku pred sudskim vijećem promijenili svoje izjave koje su u toku istrage ispričali policajcima i u tužilaštvu. Tako su iznijeli lažne činjenice bitne za postupak - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović ne navodeći detalje.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su Dalibor Vukelić (19), Branko Ritan (31), Miroslav Miljuš (28), Stefan Zeljković (22), Slavko Marić (33) i Ognjen Vuković (22), svi iz Banjaluke, zatim Slobodan Oljača (29) iz Prnjavora i Milan Ćirić (29) iz Gradiške.

Svjedoci su u tužilaštvu i policiji pričali da su od uhapšenih u akciji “Petrićevac” kupovali drogu, dok su u sudnici banjalučkog Okružnog suda to negirali.

Zeljković je izjavio da od optuženih Dejana Blagojevića i Radovana Radanovića nije kupovao narkotike, a da je u policiji rekao da jeste jer je bio pod prisilom. Svjedok Ćirić u sudnici je tvrdio da nije kupovao drogu od Ognjena Ćutkovića, već od drugog lica u Gradišci. Tužilac Saša Labotić ga je upozorio da je u istrazi rekao da je u avgustu 2014. od Ćutkovića za 50 KM kupio narkotike, te ga upitao zašto mijenja iskaz. Ćirić je odgovorio da je tako pričao zbog pritiska da će biti optužen.

Vuković je iskaz promijenio rekavši da je s pojedinim optuženim uživao drogu, ali da im za to nije plaćao.

Nezvanično saznajemo da je utvrđeno da su ovi svjedoci mijenjali iskaze kako bi pomogli optuženima. U predmetu “Petrićevac” deset optuženih za šverc droge osuđeno je na ukupno 30 godina i 11 mjeseci robije, a najvišu kaznu od šest i po godina dobio je Ognjen Ćutković. Prema optužnici, osuđeni su od 1. januara 2016. do 19. septembra 2017. godine švercovali kokain i marihuanu na području Banjaluke, Prijedora, Prnjavora i Kozarske Dubice. Prodaju narkotika su dogovarali putem telefona, a drogu su zavisno od količine prodavali po cijenama od 20 do 1.000 maraka.

Kazne

Prema krivičnom zakoniku Republike Srpske, za davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku predviđena je kazna od  šest mjeseci do pet godina.

Svih osam osumnjičenih su tokom davanja izjava u policiji upozoreni da je davanje lažnog iskaza krivično djelo. Ista takva upozorenja su dobili u sudnici Okružnog suda Banjaluka i svi su izjavili da to shvataju i razumiju, ali su opet promijenili priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana