Potjernice za Okom, Klempom i Gerilcem

Goran Obradović
Potjernice za Okom, Klempom i Gerilcem

Banjaluka - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske intenzivno traga za ukupno 107 kriminalaca, a među kojim je veliki broj onih koji imaju živopisne nadimke.

Za njima su proteklih godina raspisane međunarodne potjernice na zahtjev sudova, odnosno zatvora u Republici Srpskoj.

Na internet stranici MUP-a RS mogu se pronaći profili osoba za kojima se traga, a navedena su njihova imena, nadimci, godine rođenja, a u većini slučajeva i fotografije.

Među njima ima dosta sa veoma neobičnim nadimcima, tako da policija traga za Bokserom, Gerilcem, Klempom, Lijom, Okom, Farbarom i drugim.

Neki od njih su osumnjičeni, drugi optuženi, a neki su pobjegli sa izdržavanja kazni i slično.

Stručnjak za bezbjednost Božidar Spasić rekao je da je prvo pravilo da kada se raspisuje potjernica da se uz ime i prezime uvijek doda i nadimak.

To se radi iz razloga da kada potjernica dođe u zemlju gdje se traži osumnjičeni policajci će na osnovu nadimka moći lakše da nađu traženu osobu.

Vjeruje se da ih više ljudi poznaje po nadimcima nego po njihovim pravim imenima.

- Nadimci se krminalcima daju onako kako se oni ponašaju u svojim kriminalnim aktivnostima. Ako nekog zovu bokser, to znači da ima lice boksera ili umije dobro da se tuče, odnosno dobro da udari pesnicom - istakao je Spasić.

On je pojasnio da ako je nekom nadimak Grbavi, da to ne znači da je on grbav nego da se može sagnuti i provući kroz neku rupu.

- Ako je neko Majmun, nije to zato što liči na majmuna, nego zato što se može sa lakoćom penjati po prozorima i balkonima. Gerilac je neko ko djeluje samostalno i umije da bježi i za njega može biti interesantno da se krije po šumama i salašima i da ga tu treba tržiti - ispričao je Spasić.

Među onima za kojima su raspisane potjernice je i Dušan Pantelić (34) zvani Đavo, a koji je još 2009. godine pobjegao sa dopusta i banjalučkog zatvora, gdje je služio kaznu od 11 godina zbog ubistva i nanošenja teških povreda.

Tu je i Mirsad Jahiji poznat i kao Džombe kojeg traži Centar javne bezbjednosti Bijeljina zbog više teških razbojništava.

Međunarodna potjernica raspisana je i za Darkom Čolićem (40) iz Trebinja čiji je nadimak Lija kojeg traži Kazneno-popravnim zavod Foča, a hapšen je zbog krijumčarenja većih količina narkotika.

Još jedan za kojim se traga zbog droge je i Goran Kulina (34) poznat i kao Oko koji je "pao" 2009. godine takođe zbog preprodaje narkotika. Za njim je potjernicu raspisao CJB Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana