Policajac Njegoš Đekanović izvukao mladića iz Vrbasa pa nastavio da patrolira gradom

Nevena Bunić
Policajac Njegoš Đekanović izvukao mladića iz Vrbasa pa nastavio da patrolira gradom

Banjaluka - Vidjeli smo osobu kako pluta po sredini rijeke. Nisam se dvoumio, skinuo sam uniformu i skočio za mladićem koji se opirao hladnom i dubokom Vrbasu.

Ovo je ispričao policajac Njegoš Đekanović (30) iz Kneževa koji je u noći između nedjelje i ponedjeljka spasao život sugrađaninu D. D. (26) koji je skočio u Vrbas s mosta u Slatinskoj ulici u banjalučkom naselju Trapisti. Hrabri radnik Policijske uprave Banjaluka ispričao je da se dramatična akcija spasavanja odigrala oko 00.50 časova, a trajala je nekoliko minuta. Policija je dobila anonimnu dojavu da se na mostu nalazi muškarac koji namjerava da skoči u rijeku. Po dolasku patrole, on je već bio skočio u hladni Vrbas. Policajci su ga uočili kako pluta nizvodno od mosta pa je Đekanović, rizikujući vlastiti život, uskočio u rijeku za njim.

- Upalili smo baterije i krenuli uz obalu. Uočili smo ga kako se opire i pokušava da se izvuče iz rijeke. Voda ga je brzo nosila, a i poprilično je duboka na tom mjestu. On nije dozivao pomoć jer je najvjerovatnije bio u šoku. Nisam se dvoumio ni momenta. Skinuo sam uniformu, doplivao do mladića i povukao ga na obalu. Tada nisam razmišljao o nekim teškim posljedicama za sebe - ispričao je Đekanović.

Mladić je nakon izvlačenja na obalu bio svjestan i iskašljao je vodu, a ubrzo su došli vatrogasci i hitna pomoć.

- Srećom, nije bio teže povrijeđen. Nakon toga prevezen je u bolnicu, a ja sam nastavio sa poslom. Obukao sam službeno odijelo i završio smjenu do sedam časova - kazao je Đekanović i dodao da nije imao promrzline ili druge zdravstvene probleme zbog plivanja u hladnoj rijeci.

Ovaj skromni policajac kaže da ne misli da je ovim činom napravio neki posebno human čin. Ističe da je dužnost svih policajaca da pomažu unesrećenima i da spasavaju živote.

- Narod često zaboravlja koliko je policijski posao stresan i koliko može biti opasan. Svakodnevno se susrećemo sa raznim situacijama. Nisu to samo krivična djela, već i situacije gdje moramo da pomognemo ljudima. I ranije sam spasavao unesrećene, a ovo je prvi put da sam skočio u rijeku da spasem nekog. Kada bi se ponovila slična situacija, opet bih uradio isto - kazao je Đekanović.

U Policijskoj upravi Banjaluka pohvalili su kolegu zbog humanog čina.

- Đekanović je ovim činom pokazao visok stepen profesionalnosti, hrabrosti i humanosti. Rizikovao je sopstveni život kada je po mraku skočio u hladan Vrbas i spasao unesrećenog. Ovakvi i slični primjeri pokazuju da su naši službenici stalno izloženi različitim izazovima, ali da su uvijek spremni da pomognu - naveli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

Đekanović radi kao policajac od 2012. godine, a trenutno je zaposlen u Policijskoj stanici Lazarevo. Do sada nije zvanično dobijao pohvale i nagrade zbog humanih činova, ali kako ističe, ranije je dobijao pohvale od kolega i poznanika, i ta priznanja mu podjednako znače.

Mladić

Mladić koji je skočio u Vrbas prevezen je Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

- Nakon pregleda pacijent je zbrinut na Klinici za psihijatriju - saopšteno je iz UKC RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana