Parama od poplava sanirali račune Trudbeniak i Trudbenik enerdžija

Nebojša Tomašević
Parama od poplava sanirali račune Trudbeniak i Trudbenik enerdžija

Doboj - Direktori preduzeća "Trudbenik" i "Trudbenik enerdži" iz Doboja, Luka Miloš i Zoran Jovanović, prijavljeni su dobojskom Okružnom tužilaštvu jer su nezakonito iskoristili 88.000 KM dobijenih iz Fonda solidarnosti RS za saniranje štete od poplava.

Iz CJB Doboj je, navodeći njihove inicijale, saopšteno da Miloša terete za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, a Jovanovića za pomaganje u toj zloupotrebi.

Prema policijskom izvještaju, Miloš je 88.000 maraka dobijenih iz Fonda solidarnosti RS za obnovu "Trudbenika" koji je nastradao u poplavama prebacio na račun preduzeća "Trudbenik enerdži". Jovanović je kao direktor "Trudbenika enerdži" taj novac iskoristio neplanski za plaćanje obaveza preduzeća "Trudbenik" čiji je račun blokiran.

Jovanović je od tog novca isplatio plate radnicima "Trudbenika" za maj. Prema podacima policije, "Trudbenik"  je vlasnik preduzeća "Trudbenik enerdži".

Inače, ovo je drugi izvještaj protiv odgovornih osoba u preduzećima "Trudbenik" i "Trudbenik enerdži" zbog raznih malverzacija i kršenja zakona.

Policija je 25. septembra dobojskom Okružnom tužilaštvu prijavila pet odgovornih osoba iz ovih preduzeća zbog sumnje da su nepravilnim izdvajanjem novca pričinili štetu veću od šest miliona maraka najvećim povjeriocima. Tada su tužilaštvu prijavljeni Luka Miloš, Zoran Jovanović, Branislav Lazić, Pero Bukejlović i njegov sin Milorad Bukejlović. Prema toj prijavi, bivši premijer Republike Srpske Pero Bukejlović je, kao odgovorno lice u "Trudbeniku", početkom 2013. učestvovao u osnivanju novog privrednog društva "Trudbenik enerdži", putem kojeg su obavljane transakcije novca, jer su u to vrijeme "Trudbeniku" bili blokirani računi zbog neplaćanja obaveza prema povjeriocima. "Trudbenik enerdži" je za matično preduzeće trebalo da obavlja poslove razvoja novih proizvoda, projektovanja i inženjeringa. Ovo preduzeće, čije je poslovanje organizovao Bukejlović, nije obavljalo poslove zbog kojih je osnovano, već je korišćeno za finansijske transakcije i poslovanje za račun i u korist "Trudbenika".

Na ovaj način određeni broj povjerilaca je stavljen u nepovoljan položaj u odnosu na ostale povjerioce, čime je onemogućena naplata potraživanja Poreskoj upravi RS više od 4,2 miliona KM, radnicima "Trudbenika" 936.000 KM i Gradskoj toplani Doboj oko 1,2 miliona maraka. Pero Bukejlović je poslije ovog izvještaja poručio da se ne osjeća krivim za ono za šta ga terete. Kazao je da niko nije oštećen jer su "Trudbenik" i "Trudbenik enerdži" povezana lica.

Štrajk

Radnici "Trudbenika" su dva puta štrajkovali ove godine zahtijevajući da im bude isplaćeno više od deset zaostalih plata i povezano osam i po godina radnog staža. Sa štrajkom su prekinuli prije mjesec. Predsjednik Sindikalne organizacije "Trudbenika" Predrag Jorgić kazao je da je osnivanje drugog preduzeća "Trudbenik enerdži"  ukazivalo na kriminalne radnje, koje su uništile "Trudbenik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana