Monstruozni zločin šokirao Zvornik i cijeli region: Ujak i ujna ubili dječaka

Sanja Amidžić
Monstruozni zločin šokirao Zvornik i cijeli region: Ujak i ujna ubili dječaka

Zvornik - Mijat Stankić (38) iz Zvornika i njegova nevjenčana supruga Fatima Durak (34) ubili su dvadesetomjesečnog Stankićevog sestrića i njegovo tijelo zakopali u šumu.

Oni su juče priznali policiji da su monstruozni zločin, koji je šokirao ne samo Zvornik već čitav region, počinili prošle sedmice u selu Donja Kamenica kod Zvornika.

Nezapamćeno ubistvo otkriveno je nakon što je otac dječaka, Slađan Redić 18. avgusta ove godine policiji prijavio  nestanak djeteta. Prema prijavi mališan je u noći između 16. i 17. avgusta otišao sa ujnom Fatimom od kuće svoje bake  i više se nisu pojavljivali.

Policija je nakon toga započela opsežnu istragu. U Živinicama su pronašli Fatimu Durak ali sa njom nije bilo dječaka. Tada je ispričala da mališan nije sa njom i da je mrtav nakon čega je uhapšena. Odmah poslije nje slobode je lišen njen nevjenčani suprug Mijat Stankić.  Na saslušanju u bijeljinskoj policiji zajedno su priznali stravično ubistvo dvadesetomjesečnog dječaka. Oni su tada rekli da su tijelo dječaka zakopali u svoju šumu.

Šta je motiv monstruoznog zločina juče niko sa sigurnošću  nije mogao da kaže. Više detalja o ovom slučaju biće poznato narednih dana poslije detaljne istrage.

Kako saznajemo, dječak je sa mlađim bratom živio kod bake jer ih je majka napustila a otac Slađan Redić nije mogao da se brine o njima jer je zaposlen.

- Kada je ih je majka ostavila zbog bolesti Centar za socijalni rad Zvornik za njihovog staratelja odredio je oca, međutim on radi pa se nije mogao brinuti o djeci nakon čega je pomenuta institucija za njihovog novog staratelja odredila baku po majci. U toj kući gdje su oni živjeli sa njima su bili ujak Mijat i ujna Fatima. Otac Slađan redovno je obilazio djecu i donosio im namirnice potrebne za život - kazao je izvor blizak istrazi.

Otac je izjavio da je sina posljednji put vidio u subotu, 13. avgusta.

- U srijedu, 17. avgusta, ujutro čuo sam da je Fata otišla od kuće i odnijela dijete. Navodno je viđena na putu za Živinice ali bez djeteta. Dan kasnije sam policiji prijavio nestanak  - kazao je Redić.

Potresena baka Milena Stankić juče je kratko rekla da njena snaha nije u selu razgovarala ni sa kim te da je imala veliki uticaj na njenog sina.

Prema riječima mještana Kamenice, Fatima je kod Mijata doselila prije nekoliko mjeseci i često se viđala kroz selo kako u kolicima vozi mlađeg dječaka.

- Ništa nije ukazivalo na to da bi ona i Mijat mogli nešto loše da učinu toj djeci. Mijat je starijeg dječaka često čuvao jer je baka Milena bolesna. Njegova sestra poslije rođenja dvoje djece napustila je supruga jer je navodno bila psihički oboljela zbog čega se nije mogla brinuti o dječacima - kazala je jedna od komšinica koja nije željela da joj objavimo ime.

Ovo nažalost nije jedini slučaj zločina nad djecom koje su počinili njihovi roditelja ili rodbina. Samo tokom ove i prošle godine policija u BiH otkrila je četiri slučaja u kojima je usmrćeno sedmoro djece.

Tokom januara 2016. u Doboju je uhapšena Vojkana Bogojević iz Trnjana kod Doboja zbog sumnje da je u tom gradu  usmrtila dvoje novorođenčadi koje je rodila njena mentalno bolesna kćerka Sanja Bogojević. Istragom je utvrđeno da je Vojkana prvo tek rođeno unuče ubila u septembru 2011. godine a drugo u julu 2013. godine. Njena kćerka Sanja porodila se i treći put u aprilu 2015. godine i ona je sama usmrtila svoje tek rođeno dijete.

Očuh i majka Salih Arnautović i Ena Lipa odgovarali su  za ubistvo četvorogodišnjeg Smaje Ćesira 2014. godine u Sarajevu. Zajedno s njima uhapšeni su dječakovi baka i djeda, Munira i Emir Lipa. Oni su nedavno u sarajevskom kantonalnom sudu osuđeni na 85 godina zatvora zbog ovog zločina, a presudu je početkom godine potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. Arnautović i Ena Lipa osuđeni su na po maksimalnih 40 godina zatvora. Baka i djeda, Munira i Emir Lipa su osuđeni na po dvije i po godine zatvora zbog nasilja u porodici i nanošenja lakših povreda. 

Krajem prošle godine u Krupi na Uni uhapšena je Daliborka Radulović (39) iz ovog grada zbog sumnje da je  u porodičnoj kući u tom gradu nakon porođaja ubila novorođenu kćerku. U septembru iste godine u Prijedoru je uhapšena Dragana Grbić (48) zbog sumnje da je počinila dvostruko čedomorstvo. Terete je da je prvo novorođenče  usmrtila 2011. godine nakon porođaja u svojoj porodičnoj kući u tom gradu. Isti zločin ona je ponovila i 2013. godine.

Nasilje u porodici

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 2010. do kraja 2013. godine  počinjeno  je 126 ubistava u porodici od čega su 68 žrtava bile žene dok je nešto manji broj bio ubijene djece i muškaraca. Porodično nasilje jedan je od problema koji je postao sve učestaliji na području BiH.

Ekshumacija

U Centru javne bezbjednosti Bijeljina, navodeći inicijale osumnjičenih, kazali su da su M. S. i F. D. juče uz izvještaj u dalje postupanje predati Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

- Dežurni tužilac naredio je ekshumaciju tijela nakon čega će biti urađena obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti - kazali su u bijeljinskoj policiji. Dodali su da se osumnjičeni terete za teško ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana