Mašinovođu na smrt prignječio vagon

Nebojša Tomašević
Mašinovođu na smrt prignječio vagon

Kakanj - Radnik Rudnika mrkog uglja "Kakanj" Nedžad Sabljaković poginuo je u petak ujutro u nesreći koja se dogodila u pogonu separacije tog rudnika.

Sabljaković, koji je radio kao mašinovođa dizel lokomotive, nastradao je prilikom podmazivanja vagona za prevoz rude.

- Dok je on to radio, otkačio se drugi vagon i prignječio ga. Nekoliko kolega je odmah pritrčalo u pomoć i izvuklo Sabljakovića između vagona. Na tijelu nesrećnog mašinovođe bile su vidljive teške povrede - rekao je jedan od rudara iz RMU "Kakanj" ne želeći da se predstavi.

Dodao je da je Sabljaković odmah sanitetskim vozilom transportovan u Kantonalnu bolnicu Zenica, ali je podlegao povredama.

Uviđaj ove nesreće obavili su pripadnici policije iz Kaknja uz prisustvo dežurnog tužioca Zeničko-dobojskog kantona. U policiji su istakli da o uzrocima nesreće ne mogu da govore dok ne bude završena istraga.

U RMU "Kakanj" su potvrdili da se nesreća dogodila u prvoj smjeni i istakli da se uzroci još utvrđuju.

Nisu mogli da govore o tome kako je iz zašto došlo do nesreće. Istakli su da ih je ova tragedija strašno pogodila.

- Uprava RMU "Kakanj" i radne kolege su u nevjerici i saosjećaju u bolu porodice našeg radnika - kazao je saradnik direktora za odnose s javnošću RMU "Kakanj" Adib Zekić. 

U Rudniku mrkog uglja "Kakanj" i ranije su se dešavale nesreće u kojima je nekoliko rudara izgubilo život. Posljednja veća tragedija desila se u oktobru 2015. godine, kada su u jami Begići poginula četiri rudara, a dva povrijeđena. Tad su život izgubili radnici na utovarnoj liniji Muhamed Sarač, Sejad Gađun, Mijo Stojičić i Nermin Mušija. Rudar Haris Mušija zadobio je teže, a Džemal Ibrahimspahić lakše povrede. Nesreća se dogodila oko jedan čas iza ponoći na 105 metra dubine kada se na pomenutu grupu radnika, koji su bili u trećoj smjeni, obrušila zaštitna drvena konstrukcija. Nakon toga ih je zatrpala veća količina kamenja i zemlje. U trenutku nesreće u jami je bilo 28 rudara, od kojih je sedam radilo na rudarskom gradilištu, gdje je došlo do pucanja zaštitne skele. Rudari koji nisu bili na ovom dijelu gradilišta prošli su bez povreda.

Dvoje djece ostalo bez oca

Nedžad Sabljaković u Rudnika mrkog uglja "Kakanj" zaposlen je u julu 1992. godine i kompletan radni staž proveo je u pogonu za separaciju. Radio je i na poslovima ložača i mašinovođe parne lokomotive. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana