Машиновођу на смрт пригњечио вагон

Небојша Томашевић
Машиновођу на смрт пригњечио вагон

Какањ - Радник Рудника мрког угља "Какањ" Неџад Сабљаковић погинуо је у петак ујутро у несрећи која се догодила у погону сепарације тог рудника.

Сабљаковић, који је радио као машиновођа дизел локомотиве, настрадао је приликом подмазивања вагона за превоз руде.

- Док је он то радио, откачио се други вагон и пригњечио га. Неколико колега је одмах притрчало у помоћ и извукло Сабљаковића између вагона. На тијелу несрећног машиновође биле су видљиве тешке повреде - рекао је један од рудара из РМУ "Какањ" не желећи да се представи.

Додао је да је Сабљаковић одмах санитетским возилом транспортован у Кантоналну болницу Зеница, али је подлегао повредама.

Увиђај ове несреће обавили су припадници полиције из Какња уз присуство дежурног тужиоца Зеничко-добојског кантона. У полицији су истакли да о узроцима несреће не могу да говоре док не буде завршена истрага.

У РМУ "Какањ" су потврдили да се несрећа догодила у првој смјени и истакли да се узроци још утврђују.

Нису могли да говоре о томе како је из зашто дошло до несреће. Истакли су да их је ова трагедија страшно погодила.

- Управа РМУ "Какањ" и радне колеге су у невјерици и саосјећају у болу породице нашег радника - казао је сарадник директора за односе с јавношћу РМУ "Какањ" Адиб Зекић. 

У Руднику мрког угља "Какањ" и раније су се дешавале несреће у којима је неколико рудара изгубило живот. Посљедња већа трагедија десила се у октобру 2015. године, када су у јами Бегићи погинула четири рудара, а два повријеђена. Тад су живот изгубили радници на утоварној линији Мухамед Сарач, Сејад Гађун, Мијо Стојичић и Нермин Мушија. Рудар Харис Мушија задобио је теже, а Џемал Ибрахимспахић лакше повреде. Несрећа се догодила око један час иза поноћи на 105 метра дубине када се на поменуту групу радника, који су били у трећој смјени, обрушила заштитна дрвена конструкција. Након тога их је затрпала већа количина камења и земље. У тренутку несреће у јами је било 28 рудара, од којих је седам радило на рударском градилишту, гдје је дошло до пуцања заштитне скеле. Рудари који нису били на овом дијелу градилишта прошли су без повреда.

Двоје дјеце остало без оца

Неџад Сабљаковић у Рудника мрког угља "Какањ" запослен је у јулу 1992. године и комплетан радни стаж провео је у погону за сепарацију. Радио је и на пословима ложача и машиновође парне локомотиве. Иза њега су остали супруга и двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана