Krijumčarili duvan u Hrvatsku

Goran Obradović
Krijumčarili duvan u Hrvatsku

Banjaluka - Tri lica su privedena u međunarodnoj policijskoj akciji “Izvor”, koja je sprovedena na području Banjaluke i Velike Kladuše, zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem duvana iz BiH u Hrvatsku.

Prema nezvaničnim informacijama, u Banjaluci je priveden Momir Ratković, dok su u Velikoj Kladuši uhapšeni Suad Karahodžić i Mirzet Okić.

Nakon hapšenja njih trojica su priznala da su počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret. Policija sumnja da su ove osobe duže vrijeme nabavljale sirovi duvan i u više navrata ga prebacivale u Hrvatsku.

- Uglavnom su ga prebacivali u količinama od 150 do 200 kilograma. U Hrvatskoj su imali kupce koji bi ga odmah preuzimali i prodavali dalje - pojasnio je naš izvor.

Međunarodnu policijsku akciju “Izvor” vodili su službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, zajedno sa policijom Unsko-sanskog kantona i policijom Hrvatske, a po naredbi Suda BiH.

Portparol MUP-a Republike Srpske Milan Salamadija je rekao da su uhapšeni osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, organizovanje grupe ljudi ili udruživanje za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe. Salamadija je naveo da su na području Banjaluke i Velike Kladuše pretreseni objekti koje su koristili osumnjičeni i tom prilikom oduzeto 150 kilograma rezanog duvana. Pripadnici hrvatske policije su na svom području pretresli sedam objekata.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su poslije saslušanja oni pušteni da se brane sa slobode, zbog toga što su priznali krivicu.

Pripadnici Granične policije BiH na graničnom pojasu Donja Mahala kod Orašja u ponedjeljak su spriječili krijumčarenja 200 kilograma duvana.

Zbog ovog krijumčarenja uhapšeni su B.M. (45) i O.A. (20), koji su zatečeni pored čamca na obali rijeke Save. U čamcu su bile dvije vreće, a u njihovom automobilu “opel” još osam vreća duvana. Vrijednost zaplijenjenog duvana je oko 5.000. KM.

 

> U Hrvatsku prebacivani paketi težine od 150 do 200 kilograma

> Akcija “Izvor” sprovedena juče u RS i FBiH

> I kod Orašja uhapšena dva krijumčara

> Spriječen šverc 200 kilograma duvana preko Save

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana