Iz osam kuća ukrali robu vrijednu 20.000 maraka

 Iz osam kuća ukrali robu vrijednu 20.000 maraka 16.11.2017 12:16 | Nebojša Tomašević

Banjaluka - Dragan Stojić (44), Ranko Gurdeljević (23) i Darko Jokić (31) iz Zvornika osumnjičeni su da su bili dio organizovane grupe koja je pljačkala domaćinstva širom Srpske, a terete ih da su provalili u osam kuća na području Laktaša i Prnjavora, iz kojih su ukrali novac, nakit i druge stvari u vrijednosti od 20.000 maraka, saznaje „Glas Srpske".

Stojiću je lisice na ruke u utorak stavila policija u Laktašima, dok je Jokić ranije ispitan, a od Gurdeljevića će izjava biti uzeta naknadno.

Prema nezvaničnim informacijama, pomenuta trojka je u krađe išla iz Zvornika u automobilu iznajmljenom od rentakar agencije, a za čijim je volanom uglavnom bio Jokić.

Izvor blizak istrazi kazao je da su pustošili kuće po strogo utvrđenim pravilima veće grupe kojoj su pripadali.

Policija sumnja da je tom većom grupom, koja je imala oko 20 članova, rukovodio navodno Velimir Gurdeljević zvani Veka. On se nalazi u zatvoru u Foči, gdje izdržava zatvorsku kaznu, a uhapšen je početkom novembra po međunarodnoj potjernici i upućen na izdržavanje zatvorske kazne zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

- Provalnici njegove grupe su bili organizovani u manje podgrupe po trojica. Svaka od tih grupa je išla u krađe u drugi grad. Imali su dobro podijeljene uloge, pa je jedan bio vozač, a drugi je provaljivao u kuće i krao, dok je treći čuvao stražu. Nikad više od tri puta nisu išli u pljačke u jedan grad isti ljudi - kazao je ovaj izvor „Glasa Srpske".

On je dodao da su provaljivali u domaćinstva u Topoli, Srpcu, Laktašima, Prnjavoru, Derventi, Zvorniku, Modriči, Brčkom i nekim gradovima u FBiH.

- Osumnjičeni provalnici su u krađe išli uglavnom u iznajmljenim automobilima, a na njihovoj meti su uglavnom bile kuće pored magistralnih puteva kako bi im se što prije mogao izgubiti trag. Koristili su vozila jače snage kao što su „audi" i „mercedes" - naveo je izvor.

Prema njegovim riječima, pojedini pripadnici pomenute grupe krađe su činili i sami odvojeno od ostalih.

U Policijskoj upravi Banjaluka, navodeći inicijale, kazali su da su Stojić, Gurdeljević i Jokić otkriveni zahvaljujući višemjesečnom radu policije.

- Na osnovu prikupljenih dokaza identifikovana su tri lica iz Zvornika D. S, R. G. i D. J, koji su zajedno ili odvojeno počinili najmanje osam teških krađa tokom oktobra. Uglavnom su različitim vozilima iz Zvornika dolazili do porodičnih kuća u Laktašima i Prnjavoru. U kuće su provaljivali kroz vrata i prozore i krali su novac, ali i razne predmete pogodne za preprodaju - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović, ne navodeći više informacija.

Nezvanično saznajemo da otkrivena trojka ima podeblji policijski dosije. Stojić je osuđivan zbog silovanja i navodno je izdržao kaznu, a hapšen je više puta zbog krađe vozila i drugih stvari.

Njega je nedavno hapsila i policija u Zvorniku zbog sumnje da je počinio više krađa. Tada je pretresom kuće koju koristi pronađeno više ukradenih stvari, raznih kućanskih aparata, alata,  brusilica i bušilica. Policija ga sumnjiči i za paljevinu automobila. Osumnjičeni Jokić i Gurdeljević ranije su takođe privođeni zbog raznih krađa.

Pritvor

Postupajući tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva predložio je juče jednomjesečni pritvor Draganu Stojiću, osumnjičenom za teške krađe, oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

- Prijedlog je upućen Osnovnom sudu Banjaluka zbog bojazni od uticaja na svjedoke i ponavljanja djela. Osumnjičenog teretimo da je sa dva lica, koji su nedostupni, od 5. do 29. oktobra provaljivao u privatne kuće u Laktašima i Prnjavoru. Ukrali su određenu količinu novca, zlatni nakit, automobil i druge stvari - saopštili su iz Okružnog tužilaštva Banjaluka.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica