Incident u banjalučkom naselju Vrbanja: Vrijeđali vjernike i prijetili im

Nebojša Tomašević
Incident u banjalučkom naselju Vrbanja: Vrijeđali vjernike i prijetili im

Banjaluka - Branko Pačavra (38) i Ljubiša Božić (37) iz Banjaluke uhapšeni su, jer su u četvrtak uveče vrijeđali i prijetili nožem vjernicima ispred džamije u banjalučkom naselju Vrbanja.

Obojica su u vrijeme napada bili pijani, ali osim što su galamili, nikog nisu povrijedili.

Pačavru svi znaju kao sveštenika, jer je završio srednju bogoslovsku školu. Međutim, on trenutno nigdje nema službu u crkvi tako da i nema čin sveštenika.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći inicijale, potvrdili su da su Pačavra i Božić uhapšeni 40 minuta nakon prijave.

- Obaviješten je dežurni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva, koji se izjasnio da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Tako će protiv osumnjičenih biti podnesena prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira - rekli su u policiji ne navodeći druge detalje.

Prema pričama očevidaca, Pačavra i Božić su pred džamiju u Vrbanji došli u četvrtak oko 22.15 časova, kada je bilo puno vjernika koji su bili na molitvi povodom ramazana.

- Došli su Pačavrinim automobilom. Čim su izašli iz vozila ušli su u dvorište džamije i počeli da dobacuju i vrijeđaju vjernike. Jedan od njih sve vrijeme je držao nož u ruci - ispričao je mještanin Vrbanje, inače očevidac incidenta.

Kaže da su se prisutni bili uznemirili, jer se vidjelo da su obojica baš pijani.

- Srećom, oni su poslije nekog vremena otišli, a neko od prisutnih, vjerovatno hodža, pozvao je policiju koja je došla brzo i odmah krenula u potragu za tom dvojicom - rekao je naš sagovornik.

Izvor blizak istrazi rekao je da je policija oko 23 časa pronašla Pačavru i Božića i da su i tada bili teško pijani. Oni su uhapšeni i u petak su ispitani i pušteni da se brane sa slobode.

Imam u Vrbanji Mufid Omerčić nije želio da komentariše incident i vrijeđanje vjernika.

Salkić

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kazao je da se učestalim napadima na Bošnjake šalje poruka netolerancije.

- Napad u Vrbanji, kada su dvije osobe došle pred džamiju i govorile da će "klati balije" i bacanje eksplozivne naprave pred Mir-Muhamedovu džamiju u Čajniču uznemirile su bošnjačko stanovništvo u RS - kazao je Salkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana