Ećim dopremao kokain iz Kolumbije

Nebojša Tomašević
Ećim dopremao kokain iz Kolumbije

Sarajevo - Puštanjem video-snimka svjedočenja Isljama Kalendera u Sudu BiH juče je nastavljeno obnovljeno suđenje Zijadu Turkoviću i drugima koji su bili osuđeni na 100 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i više teških krivičnih djela.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Senadin Begtašević je kazao da je iskaz ponovo pušten jer su utvrđene određene nepravilnosti u vezi sa njegovim saslušanjem tokom prvostepenog postupka. Kalender je, u iskazu koji je dao 2011. godine, izjavio da je Turkovića upoznao 2005. godine u zatvoru i da je zahvaljujući njemu u svako doba mogao izaći iz KPZ Kula, gdje je izdržavao kaznu. Kazao je da je po zahtjevu Turkovića izlazio kako bi miješao drogu, za šta je bio stručnjak.

- Heroin smo dobijali iz Turske i bio je to čisti kokain, koji je preko Ljubana Ećima stizao iz Kolumbije. Drogu smo miješali u mojoj kući, a potom u stanu Zijadove supruge Šejle Turković - rekao je u iskazu Kalender.

Dodao je da je drogu vozio optuženi Saša Stjepanović. Kalender je u iskazu, između ostalog, rekao da je Emiru Hadžiću, koji je ubijen 2008. godine, u Mostar svakih 15 dana dostavljano 10 kilograma heroina i manja količina kokaina.

Osim iskaza Kalendera, u Sudu BiH biće ponovo preslušani iskazi svjedoka tužilaštva Seada Dumanjića, Dragiše Rajaka, Emira Zekovića, Željka Đurića, Fehima Selaka, Nijaza Zulića i Himze Ćate.

U ovom predmetu prvostepenom presudom Suda BiH Turković i Milenko Lakić osuđeni su na po 40 godina zatvora. Saša Stjepanović bio je osuđen na 12 godina, a Fadil Aljović na pet godina zatvora. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine. Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi. Oni su osuđeni za pljačku 2,5 miliona maraka iz kargo centra Aerodroma u Sarajevu, ubistva pet lica, šverc droge i oružja, iznudu i druga krivična djela. Ova presuda im je ukinuta u avgustu ove godine i određeno je novo suđenje.

Prema navodima u optužnici, Turkovića i saradnike, osim za pljačku 2,5 miliona maraka iz sarajevskog aerodroma, terete za otimanje dionica fabrike čarapa "Ključ", pranje novca i trgovinu drogom. Optužnica ih tereti za ubistva Mithata Mekića i njegove trudne supruge Lucije Salas-Kortez, kao i Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića, koji je učestvovao u prikrivanju tragova ubistva Ajdarija i Tolića. Turkovićevu grupu terete i za pokušaj ubistva Nasera i Elvisa Keljmendija.

Hronologija

- Sud BiH optužnicu u predmetu "Zijad Turković" kojom je optužen Turković i 13 saradnika potvrdio u junu 2011.

- Suđenje počelo 6. septembra 2011. godine

- Sud BiH Turkovića i šest saradnika 28. novembra 2013. osudio na 100 godina zatvora

- Apelaciono vijeće Suda BiH 1. avgusta ove godine ukinulo prvostepenu presudu u slučaju "Turković i drugi"

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana