Dvojici pljačkaša optuženih u predmetu Tiper šest godina robije

Nebojša Tomašević
Dvojici pljačkaša optuženih u predmetu Tiper šest godina robije

Banjaluka - Vijeće banjalučkog Okružnog suda juče je prihvatilo sporazume o priznanju krivice kojima je predviđeno da optuženi u predmetu "Tiper" Nemanja Umjenović (25) i Đorđe Brnić (26) budu osuđeni na ukupno šest godina robije zbog organizovanih krađa i razbojništava u kojima su zaradili više od pola miliona maraka.

Umjenoviću je predviđena kazna od pet i po godina zatvora, a Brniću od šest mjeseci i novčana kazna od 6.000 maraka.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić objavu presude Brniću zakazala je za danas, a Umjenoviću za petak.

Optuženi Brnić se i u julu ove godine pokušao nagoditi na kaznu od šest mjeseci zatvora, ali je tada taj sporazum odbijen. Prema optužnici, Umjenović i Brnić su bili članovi petočlanog zločinačkog udruženja koje su još činili Jovica Grujić, Željko Grubor i Vladimir Stanić. Sa ovom grupom je povezan Aleksandar Vučić, koji je u uhapšen u Somboru i još jedna nepoznata osoba. Oni su od oktobra 2014. do avgusta 2016. godine počinili više teških krađa i razbojništava na području Banjaluke i Bijeljine. Optužnica ih tereti da su uglavnom krali novac i cigarete.

U optužnici je navedeno da je ova grupa najviše novca oko 250.000 evra i 16.000 KM otela od vlasnika mesne industrije "Dim-Dim" Dušana i Steve Travice, koju su opljačkali 4. decembra 2015. godine i pretukli. Kao direktni učesnik ove pljačke označeni su Umjenović, Vučić i nepoznata osoba. Brniću na teret stavljaju sedam teških krađa, između ostalog, i učešće u pljački kioska "Minutica" na Bulevaru Živojina Mišića, objekta "Moj market" u banjalučkom naselju Starčevica i kioska "Broj 15" u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Posljednje razbojništvo pomenuta kriminalna grupa je izvršila u avgustu prošle godine u poslovnici Pavlović banke u Bijeljini. Prema optužnici, tu pljačku su počinili Grujić i odbjegli Vučić, a ukrali su oko 6.600 KM.

Obrazlažući predviđene kazne tužilac Svetlanka Bijelić kazala je da su one adekvatne i da će se njima postići svrha kažnjavanja.

- Kada je u pitanju Brnić, njemu je ublažena kazna, jer je on sarađivao i otkrio ostale učesnike zločinačkog udruženja. Osim toga, riječ je o mlađoj osobi, a iskazao je spremnost da svjedoči i nije učestvovao u težim krivičnim djelima koje je grupa činila - rekla je Bjelićeva.

Dodala je da je tužilaštvo kao otežavajuću okolnost za optuženog Umjenovića u obzir uzelo činjenicu da je osuđivan za pokušaj razbojništva. Olakšavajuće za njega je, kazala je Bjelićeva, bilo to što je mlad i što je priznao krivicu.

U ovom slučaju ranije su, na osnovu sporazuma o krivici osuđeni Jovica Grujić na dvije i po i Željko Grubor na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Pomenuti pljačkaši otkriveni su u akciji "Tiper", koja je izvedena 16. novembra prošle godine i tada je privedeno šest osumnjičenih. Svi uhapšeni su odranije poznati policiji po brojnim krivičnim djelima. Privođeni su i u aprilu 2015. godine u akciji "Sjenka". Policija ih je tada sumnjičila za pljačku 20 prodavnica iz kojih su ukrali cigarete vrijedne 20.000 KM.

Kajanje

Nemanja Umjenović i Đorđe Brnić pred sudskim vijećem su istakli da se kaju za ono što su učinili.

Obojica su pred sudskim vijećem obećali da više neće činiti slična, ali ni bilo kakva druga krivična djela. Umjenović i njegova odbrana zatražili su od suda da mu nakon izricanja presude ukine pritvor.

- Svi optuženi u ovom predmetu odavno se brane sa slobode, jedino je Umjenović u pritvoru - kazao je advokat Gordan Jovišević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana