Djecu držao kao taoce prijeteći bombom

Nebojša Tomašević
Djecu držao kao taoce prijeteći bombom

Trebinje - Miroslav Milišić zvani Figo iz Trebinja juče je izazvao pravu dramu i paniku u ovom gradu kada se u porodičnoj kući u trebinjskom naselju Gorica zabarikadirao sa dvoje maloljetne djece od devet i 11 godina i držeći bombu zaprijetio da će ubiti sebe i njih ako mu se ne vrati supruga.

Svoju djecu je kao taoce držao pet časova, a u jednom momentu izašao je iz kuće noseći bombu i grleći djecu. Uputio se prema Trebinju, a sve vrijeme dok je hodao naizmjenično je vadio i vraćao osigurač iz bombe. U međuvremenu, policija je ispred kuće dovela suprugu, s kojom je došao i njen otac. Strah i nevjerica zavladali su cijelim gradom, jer je postojala bojazan da će Milišić popustiti kašiku na eksplozivnoj napravi i tako izazvati nezapamćenu tragediju. Nije se obazirao na ubjeđivanja policijskog pregovaračkog tima i drugih da se preda. Očevici su kazali da mu je prišao punac kako bi uzeo djecu i tom prilikom Milišiću je bomba ispala iz ruku, što je izazvalo dodatnu paniku.

- Dok je hodao od kuće, držao je bombu u ruci kao da će je u svakom trenutku aktivirati. Njegov punac mu je prišao i pokušao da otme djecu. Dok su se oni rvali, bomba je ispala. Dva policajca su, srećom, brzo reagovala i jedan od njih je ne mareći za svoj život uzeo bombu i bacio je dalje. Srećom, ona nije eksplodirala, a Milišić je krenuo da bježi, ali su ga policajci brzo sustigli i savladali - kazao je izvor blizak istrazi.

Nakon savladavanja Milišića djeca su prevezena u bolnicu u Trebinju. Na sreću, nisu povrijeđena, ali je za njih ovo bio veliki šok i traumatično iskustvo.

Ovoj petočasovnoj drami, koja je počela juče oko osam časova ujutro, prethodila je cjelonoćna svađa supružnika. Tokom svađe Milišić je pretukao suprugu. Mještani Gorice kažu da ga je ona zbog toga i napustila i otišla od njega sa bebom.

- Iz njihove kuće u nedjelju uveče čula se vriska i galama, pretpostavili smo da se svađaju jer je sličnih situacija bilo i ranije. Sve je trajalo do duboko u noć. Nismo znali šta se dešava sve do ujutro, kada smo imali šta da vidimo. Čitav naš kraj je bio blokiran policijom. Nisu nam dozvoljavali da uopšte i izađemo iz kuća - ispričao je jedan mještanin Gorice koji je želio da ostane anoniman.

Dodao je da se ubrzo pročula vijest da je Milišić pretukao suprugu i da svoju djecu drži kao taoce i prijeti bombom.

Pregovarački tim od tri lica, koji je formirala Policijska uprava Trebinje, pregovarao je sa Milišićem u više navrata, ali to nije davalo rezultate. S njim su razgovarali rodbina, prijatelji, komšije pa čak i sveštenik Porfirije iz manastira Tvrdoš, ali Milišić je ostao pri svom stavu sve do hapšenja. Sve vrijeme trajanja ove talačke krize naselje Gorica bilo je blokirano, a u gradu je bio povećan broj policajaca. Panika i napeta atmosfera vladali su tokom cijele talačke krize, jer niko nije mogao da pretpostavi u šta se sve može pretvoriti.

U Policijskoj upravi Trebinje kazali su da im je oko osam časova prijavljeno da u naselju Gorica muškarac prijeti da će ubiti sebe i svoje dvoje djece.

- Odmah je upućena patrola sa pregovaračkim timom koji su nakon višečasovnih pregovora savladali M. M. uz pomoć njegove porodice i supruge. Lice će biti ispitano, a u toku je provjera okolnosti ovog slučaja. O svemu je obaviješteno trebinjsko Okružno tužilaštvo kome će osumnjičeni biti predat - rekli su u PU Trebinje.

Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović potvrdio je da se u ovom slučaju radi o poremećenim porodičnim odnosima i bračnim prilikama.

- Osumnjičeni M. M. je naprije djecu držao zatočenu u porodičnoj kući, nakon čega je, naoružan ručnom bombom i vodeći djecu, izašao na ulicu ispred kuće zaputivši se ka gradu, kada je i uhapšen - kazao je Srđan Vukanović.

Ovaj slučaj, kako saznajemo, tužilaštvo je za sada okarakterisalo kao izazivanje opšte opasnosti.

Poznat policiji

Miroslav Milišić i ranije je imao problema sa zakonom i prijavljivan je zbog porodičnog nasilja. Prema nezvaničnim informacijama, poznat je policiji po krivičnim djelima, krađama i, navodno, po razbojništvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana