Direktor Dobojinvesta Smiljana Đurić duplim računom izbjegavala porez

Dijana Dujić
Direktor Dobojinvesta Smiljana Đurić duplim računom izbjegavala porez

Doboj - Protiv direktora preduzeća za organizovanje izgradnje i uređenja naselja "Dobojinvest" Smiljane Đurić policija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu Doboj kojim je tereti za utaju oko 121.000 maraka poreza i doprinosa.

Iz CJB Doboj je, navodeći inicijale, saopšteno da Đurićevu terete još i za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i povredu osnovnih prava radnika.

Prema policijskom izvještaju, Đurićeva je nezakonito otvorila žiro-račun na ime jedne od zajednica etažnih vlasnika, koja je već imala svoj račun.

- Preko tog računa preduzeće osumnjičene je nezakonito poslovalo i od aprila 2013. do aprila 2015. godine ostvaren je nezakonit promet od 1.013.822 marke. Prikazujući lažne podatke, oštećen je budžet RS za najmanje 120.859 maraka. Taj novac je kao nezakonitu korist ostvarilo preduzeće. Na taj način izbjegnuto je plaćanje poreza - rekli su u dobojskoj policiji.

Načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Doboj Stevo Stupar istakao je da je ovakvim poslovanjem osumnjičena dovela u zabludu Poresku upravu RS, akcionare i radnike preduzeća.

- Ona je tim poslovanjem lažno prikazala da preduzeće nema novaca. Radnicima nisu isplaćivane plate od juna 2013. godine, iako je preduzeće raspolagalo novcem i ostvarivalo promet - rekao je Stupar.

U preduzeću "Dobojinvest" nisu komentarisali ove optužbe i kratko su kazali da direktor Smiljana Đurić nije u kancelariji i ne može da se javi.

Jedan od radnika "Dobojinvesta", koji nije želio da mu objavimo ime, kazao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da radi svoj posao, ali da je riječ o izvještaju koji "nema blage veze sa životom".

Na pitanje da li je neko od radnika znao za postojanje lažnog računa, ovaj radnik je kazao da je riječ o "glupostima, za koje mu nije jasno ko ih priča".

- Neka policija utvrdi da li je postojao dupli račun, a ima i tužilaštvo, neka radi svoj posao - poručio je radnik "Dobojinvesta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana