Брчко: На робију због дјечије порнографије

Небојша Томашевић
Брчко: На робију због дјечије порнографије

Брчко - Дарко Симић из Брчког осуђен је правоснажно у Апелационом суду Брчко дистрикта на 14 мјесеци затвора због искоришћавања дјеце и малољетника ради порнографије.

Из Тужилаштва Брчко дистрикта, наводећи његове иницијале, је саопштено да је Симић првостепеном пресудом био осуђен на 18 мјесеци затвора.

- На ову пресуду његова одбрана уложила је жалбу, што је Апелациони суд уважио и казна је смањена за четири мјесеца. Тужилаштво је у оквиру овог случаја извело око 50 материјалних и других доказа - саопштено је из Тужилаштва Брчко дистрикта.

Према наводима у пресуди, Симић је осуђен због снимања и посједовања аудио и визуелних материјала, којима кроз сексуално настране призоре наводи на злоупотребу дјеце.

Наводи се да је он осуђен што је користећи рачунарску опрему (хард дискове и ЦД оптичке медије) посједовао фотографије и аудио-визуелни материјал порнографског садржаја. На том материјалу на већем броју фајлова снимљени су малољетници.

Због осјетљивости случаја из тужилаштва и суда нису наводили детаље.

Симић је откривен током међународне акције "Оливер" у којој су у марту 2011. године на подручју Брчког ухапшене четири особе.

У оквиру поменуте акције европска полицијска агенција Европол разбила је највећи ланац педофила. Ухапшено је више од 184 особе и од порнографије спасено 230 дјеце, а акција је спроведена и ван европског континента. Осумњичени су, осим у БиХ, идентификовани и ухапшени у Холандији, Великој Британији, Аустралији, Италији, Канади и Тајланду.

Тужилаштво Брчко дистрикта је крајем 2012. године подигло оптужницу против Симића и још једне особе која је била ухапшена у овој акцији.

Европол

Послије акције "Оливер" 2011. године тадашњи директор Европола Роб Ваинрајт је рекао да је европски ланац педофилије био организован око онлајн форума "boylover.net".

Према његовим ријечима, форум је био регистрован у Холандији, а имао је више од 70.000 чланова.

Овај сајт је био легални форум који је дјеловао тако што су чланови могли да говоре о свом сексуалном интересовању за дјечаке, а да при том нису чинили никакав прекршај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана