Бившем директору Клиничког центра Бањалука шест мјесеци затвора

Небојша Томашевић
Бившем директору Клиничког центра Бањалука шест мјесеци затвора

Бањалука - Бивши директор Клиничког центра Бањалука Душко Рачић осуђен је у бањалучком Основном суду на шест мјесеци затвора и 5.000 марака због примања мита за незаконито сређивање инвалидских пензија.

Њему је пресуда изречена на основу споразума о признању кривице који је закључио са Окружним тужилаштвом Бањалука.

Рачић се након изрицања пресуде интересовао да ли може затворску да претвори у новчану казну, а судија Драган Улетиловић му је одговорио да се о томе може разговарати тек кад као осуђени добије писану пресуду.

Осим Рачића, споразум о признању кривице закључили су и љекари Станко и Милица Обрадовић. Станко се у петак није појавио у суду на рочишту, док је Милица одустала од споразума о признању кривице, који је предвиђао да она буде осуђена на новчану казну од 8.000 марака. Обрадовић је у споразуму пристао на условну казну од шест мјесеци затвора и новчану од 600 марака. Његов споразум са Тужилаштвом Суд ће разматрати 31. маја.

У предмету "Лото", осим Рачића и двоје Марковића, оптужено је још 12 особа од којих је осморо негирало кривицу, док ће се осталих четворо о томе изјаснити 17. јуна. Кривицу су негирали: љекар вјештак у Фонду ПИО РС Зоран Пердув из Бањалуке и радница овог фонда Нада Кукавица, затим љекари Миленко Пађен, Беба Гајић и Дијана Ђурић, те Миленко Дукић, Млађа Рогић и Боро Чулић. О кривици ће се накнадно изјаснити Дрена Петровић, Жарко Муждека, Младен Марковић и Војко Субашић. Окружно тужилаштво им на терет ставља кривична дјела примање и давање мита, трговина утицајем и фалсификовање или уништавање службене исправе. Према оптужници, они су током 2013. године омогућавали незаконито стицање инвалидских пензија становницима Мркоњић Града, Рибника, Шипова и Кнежева. Од новопечених пензионера узимали су од 6.000 до 8.000 КМ. Рачић је примао мито и фалсификовао службене исправе. Оптужени љекари фалсификовали су неопходну медицинску документацију, док су радници ФОНД-а ПИО прихватали такву документацију и омогућавали издавање рјешења о пензионисању.

Притекао у помоћ

Током изрицања пресуде Душко Рачић је притекао у помоћ старијој жени којој је позлило у сусједној судници. Судски службеници и судски полицајци након пада жене узнемирено су трчали ходником вичући: "Зовите хитну помоћ". Рачић је то чуо и у складу са професијом указао прву помоћ жени која је имала напад епилепсије. Она је убрзо санитетским возилом превезена у Хитну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана