„Sova” ulovila petoricu zelenaša

Goran Obradović
„Sova” ulovila petoricu zelenaša

Banjaluka - U policijskoj akciji “Sova”, izvedenoj ujutro, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su se od oktobra 2010. godine bavili zelenaštvom, rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić.

Prema nezvaničnim informacijama, u Banjaluci je uhapšen Siniša Milojević zvani Kobra, u Gradišci Milan Vujčić Vujke i Petar Lekić, a u Prijedoru Boris Torbica i Igor Bilbija.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su oni važili za žestoke momke u svojim gradovima i da su ih se mnogi mještani plašili. Svi su odranije poznati policiji zbog raznih krivičnih djela, a većina ih i ima pravosnažne presude.

- Oni su djelovali kao grupa, a vođa je najvjerovatnije bio Kobra. Njih petorica su duži period ljudima koji su bili u nevolji posuđivali novac, koji su oni vraćali uz velike kamate - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, uglavnom su posuđivali manje iznose, od 500 do 1.000 maraka, koje su žrtve kasnije vraćale mnogostruko više.

- Ponekad su posuđivali i veće iznose novca. U Gradišci su Vujčić i Lekić najčešće novac posuđivali osobama koje su kockanjem izgubile novac - pojasnio je naš izvor.

On je dodao da je u Banjaluci uhapšen Kobra, koji je odranije poznat policiji zbog raznih krivičnih djela.

- Policija je juče ujutro upala u njegovu kuću u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, na kojoj se nalazi veliki broj bezbjednosnih kamera. Kobra je vlasnik i ugostiteljskih objekata, a posjeduje automobile u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada maraka - rekao je naš izvor.

Prema nezvaničnim informacija, svi uhapšeni posjeduju veliku imovinu, za koju se sumnja da je protivpravno stečena, pa se uskoro očekuje i finansijska istraga protiv njih.

Kobra je 2002. godine u Osnovnom sudu u Banjaluci osuđen na godinu zatvora zbog probijanja policijskog kordona koji je osiguravao skup prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije u ovom gradu.

On je i 2008. godine učestvovao i tuči između dvije grupe u banjalučkom noćnom klubu “Kapo”. Tada je sa svojim prijateljima pretukao nekoliko momaka koji su, u namjeri da im se osvete, ispucali rafal po kući kriminalističkog inspektora CJB Banjaluka jer su mislili da je Milojevićeva.

Ostale uhapšene osobe su takođe ranije hapšene zbog raznih krivičnih djela, a najčešće zbog droge.

Prilikom hapšenja Vujketa i Lekića policija je u Gradišci privela i veći broj mještana na saslušanje. Juče nismo uspjeli da dobijemo potvrdu da li su oni saslušani kao žrtve ili njihovi saradnici.

Vujke je 2008. godine bio uhapšen poslije pucnjave u centru Gradiške kada je zajedno sa još jednom osobom prijetio mještanima, a potom bježao od policije.

On je u februaru 2006. godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na četiri godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa droge, ali je prošle godine Vrhovni sud ukinuo presudu. Vujčić je i vlasnik noćnog kluba “Black and white” i iznajmljenih bazena u Gradišci.

Lekić se tereti za organizovanje ilegalnog kockanja putem interneta i protiv njega je ranije pokrenuta finansijska istraga.

Igor Bilbija je takođe ranije hapšen zbog raznih krivičnih djela, a 2005. je priveden kao član velike kriminalne grupe u kojoj je bio i Vujke.

Pritvor

Uhapšeni u policijskoj akciji “Sova” su se nalazili na kriminalističkoj obradi u policiji, poslije čega su predati u nadležnost Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

- Poslije ispitivanja osumnjičenih i pregledom dokaza tužilac će da donese odluku o prijedlogu pritvora - rekli su u tužilaštvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana