Ускоро контрола школа у Српској због злоупотреба дрога

ATV
Ускоро контрола школа у Српској због злоупотреба дрога

Бањалука - Просторије основних и средњих школа до краја ове године биће детаљно преконтролисане. У чак 80 одсто школских објеката биће провјерено постоји ли трагова дроге на столовима, у тоалетима, спортским дворанама и свим учионицама. Међутим, неће бити познато које су школе укључене у пројекат, нити тачан датум провјере. Све то ће проводити Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога.

“Формираће се једна истраживачка група од представника полиције, здравствених радника и представника школе, који ће изненада и без најављивања долазити у просторије, узимати са површина брисеве и уз помоћ теста одређивати да ли постоји присуство психоактивних супстанци,” рекао је Милан Латиновић, предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога у Републици Српској.

Нацрт оперативног плана треба да одобри Влада Репубике Српске. У Комисији кажу да је за овај пројекат из буџета већ предвиђено 50 хиљада марака. Директори школа најављују подршку.

“Све активности које су везане за превенцију у спречавање свакако су добро дошле и у школама се проводе већ дуги низ година. Можда ће ово бити нешто озбиљније, у смислу откривања. Тако би требало то можда дати и бољи резултат, када је у питању навика да ученици престану да се информишу о тим стварима, а поготово да не уђу у причу о пробавању тих средстава,” каже Душан Мишљеновић, директор Основне школе “Георги Стојков Раковски”.

Комисија за сузбијање злоупотребе опојних дрога постоји од 2008. године. Била је дио истраживања проведеног у чак 35 европских земља, које се бавило злоупотребом дроге, алкохола, цигарета и лијекова за смирење код дјечака и дјевојчица школског узраста. Подаци су показали да су по конзумирању цигарета и алкохола полови изједначени. Међутим, дјечаци предњаче у употреби марихуане и других дрога. Највећи порок дјевојчица је, показују истраживања, конзумирање лијекова за смирење.

(атв)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана