Унис дужан 300 милиона

Маријана Миљић
Унис дужан 300 милиона

Дервента - Повјериоцима Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте признато је више од 300 милиона од пријављених 500 милиона марака потраживања.

Повјереник Радомир Јокић навео је да су се у пријављеним обавезама налазила и дуплирана потраживања Извозно-кредитне агенције БиХ (ИГА) у износу од 200 милиона марака за обезбјеђење страних кредитора.

- Укупне обавезе "Униса" након завршених испитних рочишта износе више од 300 милиона марака. За сада није било разлога за обуставу поступка реструктурисања јер није оспорено више од 30 одсто потраживања - навео је Јокић.

Нагласио је да ће након празника бити објављена коначна табела утврђених и оспорених потраживања, док би крајем јануара требало да буде одржано рочиште на којем ће повјериоци гласати о плану реструктурисања.

- Овим документом предвиђено је да "Унис" настави са својом основном дјелатношћу, а да највећим страним повјериоцима, са Рајфајзен банком на челу, којима дугује више од 60 па и до 70 одсто укупног износа пријављених потраживања, измири обавезе у року од десет година са каматном стопом од један одсто и грејс периодом од годину. Поред тога, у плану је подизање обима производње и боље коришћење капацитета јер су они сада због неликвидности искоришћени са свега десет одсто, а можда и мање. Циљ реструктурисања и јесте успостављање трајне ликвидности и намирење свих повјерилаца, односно њих 925 у складу са планом реструктурисања - навео је Јокић.

Говорећи о очекивањима од гласања о плану за спас "Униса", Јокић је навео да је реално да повјериоци подрже тај документ.

- То је извјесно јер ће велики број запослених и бивших радника којима фабрика дугује новац гласати за реструктурисање - истакао је Јокић.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурисања "Униса" у септембру прошле године јер ова фабрика годинама послује у минусу. Рјешење о отварању поступка реструктурисања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је власник и "Униса".

Дефинисање предстечајног поступка, односно финансијско-оперативног реструктурисања је на приједлог Привредне коморе РС увршћено у Закон о стечају, који је ступио је на снагу у фебруару прошле године. Бањалучко предузеће "Космос" прво је успјешно прошло ову фазу јер су повјериоци у потпуности подржали план реструктурисања.

"Унис" повукао ИГА у провалију

"Унис" је са собом повукао у провалију и ИГА БиХ, која му је издала гаранције за кредите.

ИГА је "Унису" издала гаранцију за кредит од девет милиона подигнут у Банци Српске, те гаранцију за кредит од око 72 милиона марака, подигнут код Рајфајзен банке, које ово предузеће није било у стању да враћа. Банка Српске је због тога раније тужила ИГА и БиХ као њеног оснивача.

ИГА је само за "Унис" издала гаранције које премашују 80 милиона марака, док је њен капитал износио свега око 52 милиона. Тиме су прекршили и закон јер је прописано да агенција може дати гаранцију само до висине свога капитала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана