Kinezi obilaze lokaciju za dobojsku bolnicu

Danijela Stokanić
Kinezi obilaze lokaciju za dobojsku bolnicu

Banjaluka - Tender za izgradnju i opremanje nove bolnice u Doboju biće raspisan početkom iduće godine, a prema idejnom rješenju, samo bi u objekat, za koji kažu da će biti najmoderniji u okruženju, trebalo da bude uloženo oko 30 miliona maraka.

O tim i mnogim drugim detaljima juče su razgovarali predsjednik RS Milorad Dodik i direktor kineske kompanije "Sinofarm" za međunarodne projekte Zeng Huanming, koji će sa svojom delegacijom narednih dana posjetiti dobojsku bolnicu, kao i lokaciju predviđenu za izgradnju nove zgrade. 

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija, zajedno sa direktorom dobojske bolnice Miloradom Živkovićem, zaključeno je da bi, ako ne bude nikakvih problema, izgradnja novog objekta mogla početi na proljeće iduće godine.

Dodik je istakao da je dogovoreno da Kinezi projektuju, izvode, finansiraju i opreme bolnicu u Doboju.

- Sa Kinezima se trenutno pregovara na koji način i pod kojim uslovima bi to bilo finansirano - rekao je Dodik, konstatujući da je sadašnja bolnica u Doboju jedna od najdevastiranijih u Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da su, nakon što su ih upoznali sa procedurama i propisima u RS, predstavnici kompanije "Sinofarm" izrazili spremnost da uđu u "trku" za dobijanje ovog posla.

- Narednih dana, nakon obilaska postojeće bolnice i lokacije za novu, tačno će se znati kako će nova bolnica izgledati i koliko će za njenu gradnju i opremanje biti potrebno novca. Procedure o pitanju javnih nabavku mogu se očekivati početkom iduće godine - rekao je Bogdanić i podsjetio da će nova bolnica biti od velikog značaja, kako za dobojsku regiju, tako i za Republiku Srpsku.

Što je izgradnja nove bolnice u Doboju izvjesnija, to je i direktor ove ustanove Milorad Živković sve, kako kaže, srećniji, jer je sadašnja zdravstvena ustanova kao "rupa bez dna". On je podsjetio da je gradnja sadašnje bolnice počela davne 1952. godine, kada je podignut paviljon.

- U proteklih 65 godina, osim popravki na zgradama, ništa drugo nije rađeno. Osim toga, one se nalaze na klizištu i nova ulaganja se nikako ne bi isplatila - rekao je Živković.

Dodao je da je zbog toga pod hitno potrebna nova zgrada, u kojoj će sve službe biti pod jednim krovom, jer se službe nalaze u različitim objektima, što i te kako otežava pružanje usluga pacijentima.

- Nova bolnica u Doboju bi mnogo značila za oko 250.000 stanovnika ove regije, jer bi to značilo podizanje zdravstvene njege na viši nivo i pružanje usluga pacijentima na evropski način - rekao je Živković.

Dodao je da je bolnica u Doboju po broju usluga druga po veličini u RS, poslije Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

- Prema idejnom rješenju, samo na grube radove otići će oko 30 miliona KM, jer je u pitanju duplo veća bolnica od one u Istočnom Sarajevu - rekao je Živković.

Prema tom istom rješenju, objekat nove bolnica imaće pet spratova i 20.000 kvadratnih metara površine. U novom objektu biće smještene sve službe kao i u postojećoj, uz dodatnu palijativnu njegu. Pored bolnice bi trebalo da bude sagrađen i heliodrom. Novi objekat i bolju zdravstvenu zaštitu željno iščekuju stanovnici dobojske regije i svi su jedinstveni u mišljenju da je to dobra ideja.

Palata

Kako je navedeno u saopštenju iz Kabineta predsjednika Srpske, jučerašnji sastanak u Palati je nastavak razgovora koji su vođeni u novembru prošle godine u Pekingu.

- Kompanija "Sinofarm" je vodeća kineska kompanija u oblasti zdravstva, a ovo je njihova četvrta posjeta Srpskoj - stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana