Stečaj progutao 180 miliona KM

Marina Čigoja
Stečaj progutao 180 miliona KM

Banjaluka - U Republici Srpskoj je u posljednje četiri godine otpisano oko 180 miliona maraka koje je Poreska uprava RS potraživala za poreze i doprinose od preduzeća nad kojima je završen stečajni postupak.

U reviziji učinka upravljanja naplatom doprinosa, koju je obavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, navedeno je da je od 2010. do kraja prošle godine u Srpskoj okončano 535 stečajnih postupaka na osnovu kojih je naplaćeno manje od 10 miliona KM.

- U 362 postupka donesena su rješenja o nenaplativosti poreza i doprinosa po osnovu otpisa stečajnih potraživanja. Na osnovu ovih rješenja otpisano je oko 180 miliona KM - ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je u posljednje četiri godine u Srpskoj pokrenuto 595 stečajnih postupaka u kojima su priznata potraživanja Poreske uprave u iznosu od 241 milion KM. Do kraja 2013. godine u tim postupcima naplaćeno je manje od tri miliona odnosno oko jedan odsto priznatih potraživanja.

- Poreska uprava RS i javni fondovi nisu imali aktivnu ulogu u pokretanju stečajnih postupaka, iako su u većini slučajeva bili najznačajniji povjerioci. Veći dio potraživanja Poreske uprave RS i fondova nakon završetka stečajnih postupaka nije bilo moguće naplatiti - istakli su revizori.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana