Србија и БиХ неће учествовати на састанцима ЦЕФТА у Приштини

Србија и БиХ неће учествовати на састанцима ЦЕФТА у Приштини 15.11.2018 19:28 | Tanjug

Београд - Србија и Босна и Херцеговина неће учествовати на састанцима радних тијела ЦЕФТА у Приштини 20. и 21. новембра, као ни на министарском састанку у оквиру ЦЕФТА недјеље, који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра, каже потпредсједник Владе Србије и министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Према Љајићевим ријечима то је заједнички закључак његовог данашњег телефонског разговора са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем.

"Бесмислено је да забијамо главу у песак и понашамо се као да се ништа не догађа и да је ситуација нормална, а свима нам је јасно да је након увођења таксе од 10 посто за робу из Србије и БиХ која долази на Косово, ово највећа криза од почетка функционисања ЦЕФТА споразума", казао је Љајић.

"Замислите да у таквој ситуацији и Шаровић и ја причамо о олакшавању трговине и уклањању баријера, а ми тренутно имамо уведене не баријере, него барикаде од стране привремених институција у Приштини. И притом се још поједини косовски министри хвале тиме што је смањен обим трговине са Србијом", додао је он.

Потпредсједник Владе Србије истиче да је заједнички циљ Србије и БиХ да се поменуте мјере уведене од стране привремених институција у Приштини укину и да се онда "започну разговори не само укидању ванцаринских баријера, већ о суштинском стварању заједничког економског простора у овом дијелу Европе".

Љајић и Шаровић ће почетком сљедеће недјеље на састанку у Сарајеву утврдити читав низ заједничких активности које ће двије државе предузети у циљу укидања спорне таксе уведене од стране институција у Приштини.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица