Срби да пријаве власништво до 27. јануара у Тешњу, Усори, Грачаници, Тузли

Срби да пријаве власништво до 27. јануара у Тешњу, Усори, Грачаници, Тузли 10.01.2018 16:19 | Срна

Београд - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је грађане српске националности који имају некретнине у Федерацији БиХ, у општинама Тешањ, Усора, Грачаница, Тузла и Добој-Исток, да до 27. јануара поднесу пријаву и овјерене копије докумената којим доказују власништво над својим некретнинама.

Линта је подсјетио да се у Федерацији БиХ реализује пројекат регистрације некретнина који се односи на успостављање или замјену старе земљишне књиге новом.


Он у саопштењу подсјећа да општински судови преко својих земљишнокњижних канцеларија објављују огласе у којима позивају власнике који имају некретнине у одређеним катастарским општинама да пријаве своја права на некретнине /земљиште, објекте/ у року од 60 дана, а најдуже годину дана, од дана објављивања огласа.

Рок од годину дана за пријаву права на своје некретнине истиче 27. јануара за 11 катастарских општина.

То су Јеваџије, Ново село, Росуље и Тешањка у општини Тешањ, Сивша, Жабљак и Тешањка у општини Усора, Доња Лохиња-Прибава и Доња Ораховица у општини Грачаница, Тузла један у општини Тузла и Лукавица Ријека у општини Добој-Исток.

Међу овјереним копијама докумената којим се доказује власништво над некретнинама су уговор о купородаји, уговор замјени, уговор о поклону, рјешење о насљеђивању, рјешење о диоби и слично.

Пријава права на некретнине је бесплатна, односно не плаћају се трошкови судске таксе и оглашавања.

Након истека рока од годину дана од дана објаве огласа за одређену катастарску општину, трошкови накнадног уписа у нову земљишну књигу износе најмање 300 евра.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица