Ситуација са мигрантима у УСК се компликује, пријети ширење заразе

nezavisne.com
Ситуација са мигрантима у УСК се компликује, пријети ширење заразе

Бихаћ - Здравствена ситуација када су у питању мигранти који бораве на подручју Бихаћа и Велике Кладуше за сада је под контролом, али постоји опасност избијања и ширења заразних болести, потврдили су у Заводу за јавно здравство УСК.

Према ријечима директорице ове установе Зерине Мулабдић, до сада је евидентирано девет особа заражених шугом и њима је пружена адекватна здравствена помоћ.

“Разлога за страх има, јер је прво требало створити адекватне услове за боравак тих људи. Они сада живе у неусловном смјештају, дијеле одјећу, обућу, прибор за исхрану, немају услове за одржавање личне хигијене и реално је очекивати појаву кожних, цријевних или респираторних обољења”, истакла је Мулабдићева. Министар здравства УСК Хазим Капић сматра како тренутно нема мјеста паници.

“Наши тимови редовно посјећују мигранте, пружају здравствену помоћ и засад држе ситуацију под контролом. Међутим, ако се имају у виду најаве о повећаном приливу миграната и нашим ограниченим капацитетима, у будућности би могло бити проблема”, рекао је Капић.

Он је навео да је посебно критична ситуација у шаторском насељу у градском парку у Великој Кладуши. 

 Директор Дома здравља у Великој Кладуши Сенад Окановић каже како су њихови радници на терену у настојању да цјелокупна ситуација буде под здравственом контролом.

“Плашимо се да цјелокупна ситуација може измаћи контроли уколико дође до драстичног повећања броја миграната”, казао је Окановић.

Иначе број миграната у Бихаћу удвостручио се у протеклих седам дана.  У прихватном центру, којег су градске власти организирале у објекту недовршеног ђачког дома, сада борави 180 избјеглица, с тим да се број непрестано повећава.

У МУП-у УСК кажу како је сигурносна ситуација по питању миграната на подручју овог кантона још под контролом, а у протеклом периоду евидентирано је десетак кривичних дјела чији су починиоци страни држављани.  Премијер УСК Хусеин Рошић истакао је како је разочаравајуће што се у рјешавање цјелокупне проблемтике с мигрантима још нису укључиле државне институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана