Рајчевић: Градити научнотехнолошке паркове у Српској

Срна
Рајчевић: Градити научнотехнолошке паркове у Српској

Београд - Изградња научнотехнолошких паркова и улагање у науку и иновације један су од кључних одговора на демографске и имиграционе проблеме у Републици Српској, изјавио је данас у Београду министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Након посјете Научнотехнолошког парка на Звездари, Рајчевић је најавио низ активности на успостављању таквих паркова у Републици Српској, као и доношење сета закона ради јачања научнотехнолошких потенцијала Српске.

"Циљ моје посјете Влади Србије и Научнотехнолошком парку је управо да сагледамо ове модалитете који су, по мом мишљењу, најуспјешнији у региону", рекао је Рајчевић новинарима.

Према његовим ријечима, Република Српска би у области научнотехнолошких паркова могла да примјењује праксу успостављену у Србији.

"Желим да се информишем о Научнотехнолошком парку и како ми у Српској можемо да се одлучимо у стратешком и инвестиционом смислу на инвестиције у овој области", рекао је Рајчевић.

Он је подсјетио да је и раније говорио да у Републици Српској недостаје та контактна тачка између научноистраживачке и пословне заједнице и да научнотехнолошки парк долази ту као природно рјешење.

Рајчевић је напоменуо да је у Републици Српској потребно ускладити и законодавство у том смјеру.

"Имамо у плану и програму за ову и наредне године значајне законодавне активности, прије свега доношење новог закона о високом образовању, те закона о научноистраживачкој дјелатности и о научним звањима", рекао је он.

Он је појаснио да је ово сет закона у области научноистраживачког потенцијала и економског развоја заснованог на знању.

Рајчевић, који је посјетио и Фонд за иновациону дјелатност, рекао је да је планирано да сличан модел фонда буде реализован у Републици Српској.

"Планирамо да оснујемо фонд по сличном моделу како би био побољшан статус наших истраживача и како бисмо дали додатни подстицај научноистраживачкој заједницу у Српској", рекао је он.

Рајчевић је претходно разговарао са министром без портфеља у Влади Србије задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана