Posao čeka 168 ljekara

Dragana Keleč
Posao čeka 168 ljekara

Banjaluka - U RS je trenutno bez posla 168 ljekara i 2.134 medicinska radnika sa srednjom stručnom spremom, a u nedostatku radnih mjesta mnogi medicinari odlučuju se da potraže bolji život preko granice.

Da je u porastu broj medicinskih sestara tehničara koji su se "otisnuli u svijet" potvrđuju i u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, gdje kažu da ih je tokom prošle godine otišlo ukupno 566, a ove godine 605.

- Svi medicinski radnici koji su uz našu pomoć aplicirali, dobili su poslove njegovatelja u Njemačkoj - istakli su u ovoj agenciji.

A kada je u pitanju stanje na birou, u Zavodu za zapošljavanje RS kažu da je od ukupnog broja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom na njihovoj evidenciji, najviše medicinskih sestara tehničara, i to 1.369.

- Na drugom mjestu su fizioterapeutski tehničari, i to njih 372 koji su bez posla, a zatim 132 akušersko-ginekološke sestre - podaci su Zavoda za zapošljavanje RS.

Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS Biljana Pandžić smatra da ovaj kadar najčešće napušta ustanove u RS jer su slabo plaćeni, a nemaju ni dobre uslove za rad. Prema njenim riječima, u zdravstvenim ustanovama u RS ima oko 8.000 medicinskih sestara, čije se prosječne plate kreću od 600 do 800 maraka.

- Medicinske sestre najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Norvešku i Švedsku. U tim zemljama plate su pet-šest puta veće. Njihova početna plata tamo je 2.000 evra. Svako pola godine dobijaju deset odsto na platu, u zavisnosti od edukacije i niza drugih beneficija - rekla je Pandžić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da posao u inostranstvu uglavnom traže zdravstveni radnici sa srednjom stručnom spremom, i to najviše mladi koji odmah po završetku srednje škole žele da rade.

- Mnogi srednjoškolci još dok su u klupama planiraju kako da odu u inostranstvo, i to uglavnom u Njemačku, gdje žele da rade kao njegovatelji. Uče intenzivno njemački jezik, kako bi lakše dobili posao - istakao je Granulić.

A da đaci sve više planiraju da odu preko granice, potvrdio nam je i direktor banjalučke Medicinske škole Vladimir Jagodić. Mnogi učenici već prilikom upisa traže da budu raspoređeni u odjeljenja u kojima mogu da uče njemački jezik, jer im on poslije može biti "karta" za inostranstvo.

Nezaposlena 2.134 medicinara sa SSS

1.369 medicinskih sestara tehničara

372 fizioterapeutska tehničara

132 akušersko-ginekološke sestre tehničari

75 medicinskih laboranata

62 pedijatrijske sestre

57 laboratorijsko-sanitarnih tehničara

52 sanitarno-ekološka tehničara

6 medicinskih sestara njegovatelja

6 dječijih sestara njegovatelja

3 medicinska tehničara za kućnu njegu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana