Почиње куповина новцем са картица

Марина Чигоја, дописници
Почиње куповина новцем са картица

Бањалука - Грађани који су добили првих 2.890 електронских платних картица од Фонда солидарности за обнову РС моћи ће од данас да купују производе потребне за санацију штете настале на њиховим кућама у поплавама које су у мају задесиле Српску.

Савјетник министра финансија РС Далибор Томаш рекао је да су у одређеном броју предузећа терминали постављени, али да картице још нису активиране.

- Териманали су већ постављени у предузећима у Приједору, те одређеном броју фирми у Бањалуци и Лакташима, док ће данас бити у Бијељини и Добоју. Систем који је код предузећа ради, али нисмо још активирали картице које су подијељене грађанима. Очекујемо да оне ујутро буду активиране за првих 2.890 корисника - казао је Томаш.

Интересовање грађана који су претрпјели штету за куповину намјештаја и других потрепштина изузетно је велико, па су неки у ишчекивању када ће картице моћи да употријебе, већ кренули у разгледање. Зоран Мандић из приједорског насеља Брезичани каже да је код њега штета тотална, тако да му новац који је добио неће надокнадити добар дио онога што је изгубио.

- Ипак сам задовољан јер ћу уз помоћ ове картице моћи да набавим најпотребније ствари - рекао је Мандић кога смо јуче затекли у предузећу "Ауто Жути". Власник овог предузећа Мирко Кобас казао је да је јуче било све спремно за почетак пријема картица, те да им није проблем ни да људима дају потребну робу унапријед. У појединим фирмама у Бањалуци су рекли да се многи грађани распитују за понуду и цијене.

- Грађани се интересују за кревете, столове, столице и кухиње - казали су у предузећу "Нова ДИ Врбас".

Слично је и у Градишци гдје ће грађани највјероватније до сљедеће седмице, када дође терминал, моћи да купују намјештај.

Директор предузећа "Наш Дом МБ" Градишка Боро Гогић рекао је да се грађани највише интересују за спаваће собе, кухиње, ормаре, тросједе, двосједе и кауче.

У которварошкој  фирми "Грамес" кажу да очекују да ће у што скорије  вријеме  бити инсталиран читач картица како би се почело са продајом намјештаја. Картице у Српској у износу од 5.000 КМ тренутно добијају људи којима је штета процијењена 5.000 КМ и више, док ће они код којих је мања картице добити у другом кругу у износу у којем је штета процијењена.

Подјела картица

Подјела платних картица настављена је и јуче у више градова и општина у РС. Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је у Добоју, током подјеле око 450 платних картица за становнике насеља Усора да Влада РС чини све да помогне становништву. У Петрову је подијељено првих 20 картица, док су Зворничанима који су претрпјели штету уручене 74 картице, у Челинцу 78, а у Броду девет картица. Становници Милића и Шековића јуче су добили 81 картицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана