Обиљежавање Дан бораца и Дан Првог српског устанка у Републици Српској

Срна
Обиљежавање Дан бораца и Дан Првог српског устанка у Републици Српској

Бањалука, Модрича, Вишеград - Дан бораца и Дан Првог српског устанка - 14. фебруар, Свети мученик Трифун, у Модричи је обиљежен полагањем цвијећа на Централни споменик погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, посјетом Спомен соби и Свечаном академијом одржаном у Српском културном центру Модрича.

"У одбрани Републике Српске и Модриче са простора ове општине учествовало је више од 5.000 бораца од којих је 507 погинуло", напоменуо је предсједник општинске Борачке организације Милутин Врачевић на Свечаној академији са које је послата порука борцима, народу, политичарима и власти Српске да се уједине у одбрани Републике Српске и права Срба у БиХ.

Према Врачевићевим ријечима, примјер јединства је прослава 9. јануара - Дана Републике Српске која је била свечанија и многољуднија него претходних година.

"Тиме је исказан став и намјера да бранимо право на своје светковине као и републичка, национална и вјерска обиљежја", истакао је Врачевић.

Предсједништво Општинске Борачке органиазције је за дугогодишњи рад и подршку Организацији додијелило плакету Глигору Муминовићу, мјесној заједници Крчевљани, Културно-умјетничком друштву Модрича и Јови Радоњићу, прошле године пензионисаном секретару Организације.

У оквиру академије одржано је финале Фестивала родољубиве поезије "Златна лира" на којем су наступили ученици основних и средњих школа са подручја Модриче.

Награде Фестивала, који девети пут организују Борачка огранизација, Култрнурно-умјетничко друштво и Српски културни центар Модрича, припале су Татјани Стојановић из Основне школе "Сутјеска", Мирјани Јовић из Основне школе "Свети Сава", док је прво мјесто међу средњошколцима и ове године освојила Валерија Благојевић.

Најбољима је награде уручио начелник општине Младен Крекић који је грађанима честитао Светог мученика Трифуна - 14. фебруар, Дан бораца и Дан Првог српског устанка.

У Модричи данас живе породице 708 погинулих боравца и више од 700 инвалида Војске Републике Српске са простора ове општине и прогнани из више од 30 општина бивше Југославије".

Дервента: Обиљежен Дан бораца и Дан Првог српског устанка

У Дервенти је обиљежен Дан бораца и Дан Првог српског устанка полагањем вијенца на централно Спомен-обиљежје палим борцима Војске Републике Српске/ ВРС/ и Свечаном сједницом Предсједништва дервентске Борачке организације.
Вијенац испред Спомен-обиљежја положио је начелник општине Дервента Милорад Симић са делегацијом Борачке организације.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Дервента Чедо Вујичић изјавио је да борци из Дервенте дијеле судбину друштва у Републици Српској.

"У одбрамбено-отаџбинском рату учествовало је око 3.500 припадника Војске Републике Српске /ВРС/ са овог подручја, од чега је 608 погинулих. На основу свега тога очекујемо да се реализују наша права", рекао је Вујичић.

Он је додао да су представници Борачке организације Дервента прије десет дана почели са обиласком 110 чланова погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

"Настојимо да се упознамо са њиховом ситуацијом, како живе и са којим проблемима се сусрећу, те како Борачка може помоћи у превазилажењу и рјешавању проблема", додао је Вујичић.

Осим ачелника Симића, обиљежавању је присуствовао и начелник општинског Одјељења борачко-инвалидске заштите Милован Кричковић.

У Добруну обиљежен Дан бораца и Првог Српског устанка

У манастиру Добрун код Вишеграда данас је обиљежан Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 212 година од Првог српског устанка.
Обиљежавање је одржано у организацији Борачке организације Републике Српске и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Парастос погинулим борцима Војске Републике Српске и српским устаницима Вожда Карађорђа Петровића служио је игуман манастира Добрун Калистрат, а затим су положени цвијеће на споменик Вожду Карађорђу подигнутом на споменику изнад манастира 2004. године.

Цвијеће су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић-Јовичевић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је и предсједник владиног Одбора, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, а у име Владе Србије државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Цвијеће су положили и представник Амбасаде Србије у БиХ, делегације БОРС-а, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, Савеза логораша, ветерана, Удружења цивилних жртава рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и општине Вишеград.

Претоходно је у манастиру Добрун, поводом обиљежавања Дана бораца и Првог српског устанка, служена Свети литургија.

Обиљежавање ће бити настављено у Вишеграду гдје је за 12.00 часова планирано полагање вијенаца на споменик српским борцима на Тргу палих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана