Najmoderniji radar čuva RS od nepogoda

Anita Janković
Najmoderniji radar čuva RS od nepogoda

Banjaluka - "Protivgradna preventiva RS" pustiće u maju na planini Borja kod Teslića u rad najsavremeniji meteorološki radar za prognoziranje elementarnih nepogoda čime će odbrana od grada postati blagovremena.

Vršilac dužnosti direktora "Protivgradne preventive RS" Tihomir Dejanović ističe da je to prvi meteorološki radar u BiH koji je i najsavremeniji na Balkanu.

- Riječ je o radaru čiji je domet 220 kilometara, a zona osmatranja pokriva čitavu BiH, najveći dio Hrvatske, dio sjeverne Crne Gore, te dijelove Mađarske i Slovenije - rekao je Dejanović.

Istakao je da je radar na Borji, čija je vrijednost oko četiri miliona KM, kupljen i montiran prošle godine novcem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Stupili smo u kontakt sa hidrometeorološkim zavodima Srbije i Hrvatske i s njima smo postigli okvirni dogovor da odrede svoje radare sa kojima bi uvezali naš radar na Borji i tako dobili kompozitnu radarsku sliku za čitavo područje zapadnog Balkana - istakao je Dejanović.

Plan je da nakon toga pristupe Evropskoj asocijaciji umrežavanja radara kako bi dobili radarsku sliku za cijelu Evropu.

- BiH je do sada bila slijepo crijevo Evrope jer smo bili bez radarskog osmatranja, a sa radarom na Borji su stvoreni uslovi da ulazimo u ozbiljnu trku kada je riječ o prognoziranju nepogoda - kaže Dejanović.

Značaj radara je višestruk i osim za potrebe protivgradne zaštite, služiće Hidrometeorološkom zavodu i Civilnoj zaštiti RS, te službama kontrole letenja.

- Uz pomoć radara blagovremeno ćemo moći najaviti atmosferske nepogode poput poplava i grada. Kada bude uključen, biće u pogonu 24 časa dnevno, 365 dana u godini - rekao je Dejanović.

"Protivgradna preventiva" je nabavila još jedan identičan radar koji će tokom ljeta biti montiran na Jahorini i pušten u rad do kraja ove godine.

- Potrebno je da na Jahorini izgradimo objekat u kojem će radar biti smješten, a s radovima ćemo početi čim se otopi snijeg. S ta dva radara RS i BiH će prednjačiti u radarskoj tehnologiji u regionu. Vrijednost oba radara je oko osam miliona KM - rekao je Dejanović i istakao da je osoblje koje će raditi sa radarima obučeno uz pomoć tima iz SAD.

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila i ove godine od grada će biti branjeno više od milion hektara sa 220 protivgradnih stanica raspoređenih u 24 lokalne zajednice.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da će "Protivgradnoj preventivi" ove godine biti dodijeljeno 3,7 miliona KM za nabavku raketa i modernizaciju opreme.

Projekat

Tihomir Dejanović je naveo da su radari na Borji i Jahorini

kupljeni u sklopu projekta "Uspostavljanje tehničko-meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite RS" čija je vrijednost oko 25 miliona KM. Cilj projekta je proširenje sistema protivgradne zaštite na cjelokupno područje RS.

- Projekat predviđa i uspostavljanje centra za prikupljanje, asimilaciju i distribuciju podataka, izgradnju još dva operativna centra te automatizaciju krajnjih tačaka, odnosno protivgradnih stanica. Pored postojećeg regionalnog protivgradnog centra u Novoj Topoli kod Gradiške, predviđeni su i centri u Bijeljini i Trebinju - kaže Dejanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana