Начелници остају без савјетника

Дарко Момић
Начелници остају без савјетника

Бањалука - Начелници и градоначелници у Српској могли би у догледно вријеме да остану без савјетника који, показало се у пракси, више коштају буџет него што доприносе напретку локалних заједница.

Све политичке партије подр‘авају идеју о измјенама Закона о локалној самоуправи којима би начелницима и градоначелницима било укинуто право да именују савјетнике. Иако не показују отворену спремност да ову идеју саме преточе у конкретну иницијативу и упуте је у парламентарну процедуру, све партије начелно подр‘авају укидање или бар лимитирање броја савјетника у јединицама локалне самоуправе.

Портпарол СП-а и шеф добојских социјалиста Срђан Тодоровић ка‘е да ова странка подр‘ава идеју о укидању, односно о смањењу броја савјетника у општинама и градовима.

- Мо‘е се појавити потреба за стручњаком или дефицитарним кадром за неку област и зато треба оставити могућност анга‘овања савјетника, али њихов број мора бити ограничен. Закон о локалној самоуправи омогућава градоначелницима да имају савјетника колико хоће, а то је најбоље искористио градоначелник Добоја Обрен Петровић који има више савјетника него што има начелника одјељења у Градској управи и сви они примају накнаду из градског буџета. То је недопустиво - ка‘е Тодоровић.

Потпредсједник СДС-а Недељко Гламочак ка‘е да савјетници нису проблем само у локалним заједницама, већ на свим нивоима власти.

- Има много непотребних позиција и функција у власти преко којих се из буџета извлачи новац искључиво због партијске подобности, а без икакве потребе. Најбољи примјер су управо савјетници, јер је у готово сто одсто случајева ријеч о страначким ухљебима који су на савјетничке позиције именовани на основу партијске припадности и подобности, а не на основу стручности и професионалних референци - сматра Гламочак.

Његово мишљење дијели и шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Мирослав Брчкало који ка‘е да на сједницама органа странке нису разговарали о овој идеји, али да он апсолутно подр‘ава све што води ка смањењу администрације и рационализацији управе и јединица локалне самоуправе.

- На‘алост, власти у БиХ су из Реформске агенде узеле углавном само оно што представља додатно оптерећење за грађане, као што су акцизе, али не и оно што треба да допринесе уштедама и рационализацији. Рационализација треба да почива управо на смањењу администрације и укидању позиција које објективно нису потребне, већ слу‘е само за збрињавање подобног кадра - ка‘е Брчкало.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић ка‘е да је не тако давно усвојен Закон о локалној самоуправи којим је регулисано то питање, али да је вријеме показало да неке ствари треба да буду уређене још прецизније.

  • Законом је то питање прецизно уређено када су у питању општине, јер је прецизирано да начелници могу да имају максимално два савјетника, док је градским управама, односно градоначелницима остављен додатни простор, јер се сматрало да градске администрације имају више обавеза и већу одговорност. Сада је јасно да и то треба да буде додатно посло‘ено и прецизирано, јер долази до расипања јавних средстава - ка‘е Ковачевић.

Нинковић: Фина предизборна прича

Жељко Нинковић из Центара цивилних иницијатива ка‘е да је идеја о укидању савјетничких функција у локалним заједницама добра, али не вјерује да ће странке подр‘ати њену реализацију.

- Подршка коју странке дају тој идеји остаће само декларативна. Биће исто као и када је у питању “бијели хљеб” чије укидање подр‘авају све странке у Народној скупштини РС, али та идеја никако да буде спроведена у дјело. Подршка тој идеји је једна фина прича за изборну годину и то је то - сматра Нинковић.

Срђан Тодоровић

Ситуацију је најбоље искористио градоначелник Добоја Обрен Петровић који има више савјетника него што има начелника одјељења у Градској управи и сви они примају накнаду из градског буџета.

Недељко Гламочак

Има много непотребних позиција и функција у власти преко којих се из буџета извлачи новац искључиво због партијске подобности, а без икакве потребе. Најбољи примјер су управо савјетници.

Мирослав Брчкало

На‘алост, власти у БиХ су из Реформске агенде узеле углавном само оно што представља додатно оптерећење за грађане, али не и оно што треба да допринесе уштедама и рационализацији.

Радован Ковачевић

Недавно је усвојен Закон о локалној самоуправи којим је регулисано то питање, али је вријеме показало да неке ствари треба да буду уређене још прецизније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана