Maturanti daruju haljine i odijela

Dragana Keleč
Maturanti daruju haljine i odijela

Banjaluka - Brojni banjalučki srednjoškolci pokloniće svoje maturske haljine i odijela vršnjacima u Doboju da bi i oni mogli proslaviti matursko veče.

Proslava mature našla se pod velikim upitnikom u Doboju, gradu koji je jedan od najrazorenijih u poplavama. Zbog nevolje koja ih je snašla mnogi maturanti nisu ni pomišljali da će moći obilježiti jedinstveno veče u životu. Međutim, uz pomoć dobrih ljudi i njihovih vršnjaka to će ipak biti moguće.

Maturanti banjalučke Gimnazije idućih dana na društvenoj mreži "Fejsbuk" pokreću veliku akciju koja bi trebalo da nosi naziv "Pozajmi matursku haljinu - odijelo".

- Sve je spremno za organizovanje te grupe. Naši maturanti su voljni da svojim drugarima pomognu, samo je još preostalo da se dogovorimo sa dobojskom Gimnazijom - rekla je profesor i koordinator u banjalučkoj Gimnaziji Ljubica Todorović.

Ona je istakla da su prošle sedmice pokušali da kontaktiraju sa kolektivom dobojske Gimnazije.

- Nažalost, nismo uspjeli, jer su kolege sigurno angažovane na raščišćavanju terena. Nakon što to uspijemo, tražićemo dozvolu od Ministarstva prosvjete da krenemo u realizaciju planiranih aktivnosti - istakla je Todorovićeva.

Osim maturanata, ovoj akciji pridružili su se i brojni građani, koji putem društvenih mreža već danima organizuju prikupljanje haljina, odijela, cipela i nakita, koje će proslijediti srednjoškolcima u Doboju.

- Prije pola sata saznala sam za ovu akciju. Dame, imate li kakvih skrivenih lijepih haljinica, šljokica, cipelica i torbica za ove djevojčice?!? Rok je kratak, ali stići ćemo mi to! Šalji dalje i idi da kopaš po ormaru! - objavila je jedna od mnogobrojnih djevojaka na svom "Fejsbuk" profilu.

Akciju su s oduševljenjem prihvatili i pojedini privrednici. Generalni direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković rekao je da će hotel "Integra", koji se nalazi na području Doboja, obezbijediti besplatnu proslavu mature za sve maturante iz ovog grada.

- Snosićemo sve troškove za hranu, piće i muziku kako bismo za oko 1.000 dobojskih maturanata stvorili sve uslove da proslave svoje matursko veče, jer želimo da im, uprkos nevolji, kraj školovanja ostane u lijepom sjećanju - kazao je Stanković.

Ideja

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da je ideja krenula od Ministarstva i da su je sa oduševljenjem prihvatili učenici banjalučke Gimnazije.

- To je veliki znak solidarnosti učenika iz Banjaluke sa njihovim vršnjacima u Doboju, a očekujemo da se uključe i ostali koji žele, kako bi učenici sa ugroženih poplavljenih područja dobili mogućnost da proslave matursko veče - kazao je Mutabdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana