Izbjegavanje vakcina nosi ozbiljne posljedice

A. J.
Izbjegavanje vakcina nosi ozbiljne posljedice

Banjaluka - Obuhvat imunizacije u Republici Srpskoj je nezadovoljavajući, zbog čega bi moglo doći do epidemije morbila, rubeole, parotitisa, ali i svih deset zaraznih bolesti protiv kojih se obavlja obavezna vakcinacija.

Istakla je ove juče specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Janja Bojanić u Banjaluci povodom obilježavanja Evropske nedjelje imunizacije.

- Imunizacija je najisplativija investicija u zdravstvu, a problem koji je prisutan kod nas i u zemljama okruženja je pad obuhvata, pogotovo kod primanja vakcine protiv morbila, rubeole i parotita (MRP) - navela je Bojanićeva.

Ona je precizirala da je obuhvat nezadovoljavajući mahom zbog nedovoljnog nivoa znanja roditelja, ali i negativnih stavova nekih zdravstvenih radnika.

- Obuhvat MRP vakcinom je najniži u odnosu na ostale vakcine i u prosjeku iznosi 74 odsto, a da bi bio ocijenjen kao dobar treba da dostigne 95 odsto. Posebno je nizak procenat u većim gradovima poput Banjaluke i Bijeljine - rekla je Bojanićeva i dodala da to može dovesti do ponovne pojave bolesti poput difterije i tetanusa, koje generacije studenata i ljekara nisu imale priliku da vide.

Pomoćnik ministra zdravlja RS Amela Lolić je navela da je obuhvat imunizacije u prošloj godini iznosio između 80 i 90 odsto djece, što je zabrinjavajuće.

Juče je u Banjaluci održana i radionica u okviru obilježavanja Evropske nedjelje imunizacije u organizaciji Instituta za javno zdravstvo RS i uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana