Хоће ли пред Владом РС проћи иницијатива о забрани рада недјељом?

ATV
Хоће ли пред Владом РС проћи иницијатива о забрани рада недјељом?

Први пут након што је Савез синдиката Републике Српске поднио иницијативу о забрани рада недјељом, огласили су се и из Владе РС. Састанак Синдиката и министра трговине и туризма очекују се почетком ове године, када ће Синдикат изнијети своје аргументе против радне недјеље.

Драгица Ковач нерадној недјељи дала би зелено свјетло, али ипак о томе, каже, заједно одлучује Влада РС. 

“Ја ево долазим из народа, и мајка сам и супруга. И мислим да за породицу много значи да толики број поготово жена које су запослене и имају ту радну недјељу. Требало би радити на томе да се дефинишу дежурни објекти и тако даље. И да се да могућност мајкама, а наравно и очевима да имају тај један породичан дан”, каже  министар трговине и туризма. 

Након састанка са министром туризма, Синдикат ће и на врата министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Душко Милуновић каже да ће саслушати све аргументе, и да ће Влада на све то дати своје мишљење. 

“Па да вам кажем, мораћемо тај састанак да организујемо и да они изнесу своје аргументе и након тога ћемо моћи да вас информишемо о нашем ставу. Желим да чујем аргументе синдиката и друге стране и да можемо коначно да нешто говоримо о томе и да свој врједносни став изнесемо о том питању”, каже Милуновић.

Из Синдиката су били јасни кад је упитању нерадна недјеља, а посебно у случају када није додатно плаћена. Надају се да ће иницијатива наићи на разумијевање Владе РС.

“Та иницијатива која је да ево кажем наша, а угледали смо се на друге земље, развијене економије и такву иницијативу смо упутили Влади. Дошло је до формирања нове Владе, и очекујемо већ након празника да ће министар трговине, угоститељства и туризма, сјести са нама, разговарати и да ћемо добити подршку Владе”, каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС. 

Идеју о нерадној недјељи нису баш најбоље прихватили послодавци. Кажу да има и оних који морају да раде, и да би нерадна недјеља донијела више штете него користи. Поручују да радницима не треба ускраћивати слободне дане које могу да добију и у току цијеле радне седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана