Grad zasuo Banjaluku, na planinama snijeg FOTO

S.D. - M. V. foto: A. Čavić
Grad zasuo Banjaluku, na planinama snijeg FOTO

Banjaluka - Banjaluku je juče zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i gradom, dok je u nekim dijelovima Srpske padao i snijeg.

Dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Draško Rudan rekao je da grad, osim na voću, nije mogao izazvati veću štetu. On je istakao da je u višim predjelima i brdsko-planinskom području bilo i snijega.

Planine i brda u jugozapadnom dijelu Srpske juče su osvanuli prekriveni bijelim pokrivačem. Snijeg je padao i u nižim predjelima, ali zbog temperature u plusu nije se dugo zadržao.

Mještanin Orahovljana kod Gradiške Mile Đurić kaže da je iznenađen učestalim snijegom u aprilu i da se plaši da će niske temperature i snijeg na tek procvjetalom voću načiniti veliku štetu.

Snijeg je padao i na području Sarajeva i Kneževa, a na Romaniji i u Han Pijesku visina bijelog pokrivača bila je od četiri do šest centimetara.

Direktor "Protivgradne preventive RS" Joviša Kovačević rekao je da je juče počela sezona protivgradne zaštite, navodeći da pokrivaju 22 opštine u Srpskoj, Brčko i Gradačac u FBiH.

- Sezona će trajati do 15. oktobra. Nabavili smo 400 raketa i sa već postojećim u sezonu ulazimo sa 1.710 komada, odnosno 8,4 rakete po protivgradnoj stanici. Planirana je nabavka još 600 protivgradnih raketa sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - rekao je Kovačević.

Voće

Šef Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu RS Nada Zavišić rekla je da bi grad koji je padao već tri puta ovog proljeća mogao ostaviti mnogo štete na voćnjacima, a da su najugroženije šljive i kajsije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana