Fakulteti izbacuju polupismene diplomce

Dragana Keleč
Fakulteti izbacuju polupismene diplomce

Banjaluka - Srpski jezik izučavaju studenti tek nekolicine fakulteta na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, što, prema mišljenju stručnjaka, stvara generacije polupismenih visokoobrazovanih ljudi.

Na Univerzitetu u Banjaluci samo studenti Filozofskog, Filološkog, Fakulteta političkih nauka i Akademije umjetnosti imaju predmet srpski jezik. Univerzitet u Banjaluci ima 16 fakulteta sa 52 studijska programa na koje se upisuju hiljade studenata i završavaju ih često bez elementarnog znanja maternjeg jezika.

Ista situacija je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, gdje srpski jezik imaju jedino studenti Filozofskog fakulteta, žurnalistike, sociologije i Muzičke akademije.

Profesori i stručnjaci saglasni su u ocjeni da je srpski jezik potpuno zanemaren u obrazovanju.

- Ono što su nekada iz gramatike i književnosti morali znati svršeni osnovci pri upisu u srednju školu, sada ne znaju mladi na fakultetu - istakla je dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić.

Ona je sa žaljenjem konstatovala da je srpski jezik apsolutno zanemaren i u visokoškolskim ustanovama, ali i u srednjem i osnovnom obrazovanju.

- Došli smo u situaciju da na fakultete dolaze polupismene generacije. Dio odgovornosti snose i škole, jer učenici nisu usvojili elementarno znanje. Šta je sa mladima koji odluče da pohađaju studij gdje nema srpskog jezika? To znači da će sa fakulteta mnogi izađi polupismeni - kaže Babićeva. ...

 

Oppirnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana