Dugovi gurnuli na doboš olimpijski simbol Jahorine

 Dugovi gurnuli na doboš olimpijski simbol Jahorine 18.03.2018 09:01 | Marijana Miljić

Banjaluka - Jedan od najpoznatijih i najvećih hotela na olimpijskoj planini Jahorini "Vučko" ide u prinudnu prodaju zbog nevraćanja milionskih kredita, a najniža cijena po kojoj će ga moći preuzeti novi vlasnik iznosi 2,57 miliona KM.

Hotel "Vučko" izgrađen je za potrebe Zimskih olimpijskih igara čiji je domaćin 1984. godine bilo Sarajevo, a ime je dobio po zvaničnoj maskoti igara i bio je namijenjen za smještaj najuglednijih gostiju.

Licitaciju je za 23. mart zakazao Osnovni sud u Sokocu u sklopu izvršnog postupka pokrenutog poslije spora koji je nekadašnja Hipo Alpe Adrija banka dobila protiv firme "B&B Vučko" u čijem je vlasništvu hotel.

U javnom oglasu za prodaju navedeno je da potraživanja banke od firme "B&B Vučko" iznose 11,27 miliona KM, jer ona nije vraćala kredit.

U Adiko banci Banjaluka, koja je nastavila poslovanje sa mrežom Hipo Alpe Adrija banke nakon promjene njenog vlasnika, ističu da trenutno nemaju nikakva potraživanja od firme "B&B Vučko".

- Kada je riječ o potraživanju koje je navedeno u javnom oglasu, to se odnosi na potraživanja nekadašnje  Hipo Alpe Adrija banke. Ona su prenesena na preduzeće "Bora" prije kupovine u kojoj je nastala Adiko banka - naveli su u Adiko banci.

Kredite firmi  "B&B Vučko" odobravala je i Investiciono-razvojna banka RS. Na sajtu ove banke navedeno je da je posredstvom bivše Hipo Alpe Adrija banke firmi "B&B Vučko" plasiran kredit u iznosu od pet miliona maraka, te još jedan zajam od šest miliona KM bez finansijskog posrednika. Iz Investiciono-razvojne banke RS u petak nisu odgovorili na pitanja u vezi s otplatom tih kredita, te da li su pokrenuti sudski postupci zbog naplate potraživanja. Investiciono-razvojna banka RS je polovinom 2016. godine objelodanila da je aktivirana hipoteka zbog neplaćanja kredita.

Na prodaju je ponuđen hotel površine 1.300 metara kvadratnih i zemljište na kojem se nalazi objekat, te 26 apartmana, 35 garaža, vinoteka i kiosci. Imovina ponuđena na prodaju je procijenjena na 5,14 miliona KM. Na prvoj licitaciji imovina ne može biti prodata za manje od polovine procijenjene vrijednosti, odnosno 2,57 miliona KM.

U sklopu hotela "Vučko" postoji nekoliko lamela, a prethodnih godina izgrađeno je više apartmana koji su prodati i više nisu u vlasništvu firme "B&B Vučko".

- Privatni apartmani su etažirani i nisu predmet licitacije - rekao je direktor firme "B&B Vučko" Aleksandar Prović i dodao da je u Njemačkoj te da mu se za više informacija obratimo početkom sedmice kada će biti na Jahorini.

Depozit

Na javnom nadmetanju za hotel "Vučko" i prateću imovinu mogu učestvovati svi koji uplate depozit od deset odsto procijenjene vrijednosti. Prije početka nadmetanja zainteresovani su dužni da dostave dokaz da su uplatili depozit. Prodaja će biti održana i ako se pojavi samo jedan zainteresovani kupac.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica